2016-10-30
想在港島區食蒸氣鍋,因有長輩同行,特別找間不用上樓梯的,長發是個好選擇這間長發有兩層,蒸氣鍋區就在下層,雖然下層不及上層大,但檯與檯之間空間感足,尤其與潮福那種擠逼相比,這裡真是舒適太多,絕對係BB車 & 輪椅 friendly。另不得不提個廁所,好乾淨!我覺得呢點好重要,唔係淨係門面做得好,洗手間整潔令我覺得此店內裡都乾淨,加哂分!最欣賞呢度嘅服務。不太懂形容,就是由上至下都很樂意和主動,能和你有說有笑,而且不論誰經過你檯附近 而你的食物剛好夠鐘出爐,誰都會即時過來起鍋分食物,無分你我的,感覺良好好la~講吓食物。訂位前曾因爲這裡不是用草帽蓋而猶豫,但來了後真心覺得鋼蓋其實仲乾淨,而且蓋面是玻璃,可隨時看到食物在鍋中的情況仲食咗:污漕雞(原來即係紅棗杞子大頭菜蒸雞)、蒜蓉蒸蟹糯米飯、麵醬五花腩四季豆、沙薑蒸魚肚。仲有個粥底!食過的人都知道,鍋底加個粥,蒸食物時所有精華落哂個粥度~~冇得彈呢度個粥底冇加鹽,所以食落冇鹹味,反而突出咗粥同材料嘅原味。之前又擔心個鋼蓋D水蒸氣流哂落去會攪到個粥淡哂稀哂,原來唔會ga~個粥不知幾綿。而經理幫我們分粥時帶來了蔥粒同大頭菜粒各一碗,各人可隨口味添
仲有個粥底!食過的人都知道,鍋底加個粥,蒸食物時所有精華落哂個粥度~~冇得彈呢度個粥底冇加鹽,所以食落冇鹹味,反而突出咗粥同材料嘅原味。之前又擔心個鋼蓋D水蒸氣流哂落去會攪到個粥淡哂稀哂,原來唔會ga~個粥不知幾綿。而經理幫我們分粥時帶來了蔥粒同大頭菜粒各一碗,各人可隨口味添加。
食完仲有甜品送,今晚係桂花杞子糕~