2022-12-24
呢間主打台式菜,也有日系菜式,例如鰻魚飯之類。台灣餐廳必備的台式飲品,他們都有,仲有台式甜品芋圓系列,有熱有凍。雖然位置吾係觀塘中心區,偏向近海旁位置,相對黎講係寧靜的一角,給人的感覺是遠離繁忙的地區既同時,亦容易到達。今次叫左冬天限定的麻辣鴨胸鴨血湯麵,凍冰冰的天氣食返啲熱辣辣既湯麵,簡直係令人身心舒暢,當然食得辣既朋友仔先好試呢個湯麵,辣度都有返甘上下(我食到大概四至五小辣的程度)鴨血嫩滑好味,有三、四大件,鴨胸意外地都係嫩滑的,通常食親都有啲柴口,今次食呢個切的厚厚,嫩滑,有鴨味。麵條包裹著辣湯,使人味覺上的刺激之餘,心理上也滿足,食食下都辣到出汗。朋友叫左招牌花雕麻油雞湯麵,花雕酒係自己鍾意落幾多就幾多,我朋友一下就落曬😂😂我淨係飲左啖湯,都覺得佢個花雕酒味道好重,接受到重花雕酒味既朋友可以落曬落碗麵到。小食方面,我哋叫左鹽酥雞同烤台灣香腸,鹽酥雞係好抵食,三十幾數一碟係滿既😂😂然後我一個人食左好多粒鹽酥雞,實現鹽酥雞自由😂😂炸的香脆,味道都吾錯,上到檯係熱辣辣既。烤台灣香腸係切片既,份量相對無鹽酥餅雞甘多,隨碟仲附有生蒜片。飲品方面,台灣菜緊係要飲珍珠奶茶🧋啦!飲珍珠奶茶為咗
飲品方面,台灣菜緊係要飲珍珠奶茶🧋啦!飲珍珠奶茶為咗要感覺健康點,我簡左無糖,飲落都好入口既,珍珠軟軟的。朋友既四季春茶愈飲愈好味,第一啖飲落去四季春茶味都濃郁,加上無糖健康,不失為配搭台灣菜的飲品,所以說食台灣菜必備要有台式飲品!!
不得不提既係佢個燒仙草,雖然口味上食落同得之前食開的仙草味道不同,但係燒仙草一定要等一陣先好食!吾好好似我哋甘急一上檯就放落口!吾係因為熱既問題!而是佢地個燒仙草放涼小小係會凝結,形成液體同固體之間的口感,食落比起就甘液體燒仙草味道更好!而且佢又吾會話全部都凝結成固體狀的仙草凍!總之口感比單一液體仙草汁黎講豐富左好多!好吸引!下次仲要黎食多次!芋圓都比得好足料,煙韌韌的!
加上店員們都好nice,沒有加一價錢,但係有加一既服務,甜品後上都有人幫我們follow! 服務態度非常好👍