2023-04-22
一瀧(Causeway Bay)前排真係忙到傻 終於有時間同朋友出街食飯😭😭😭 感覺好似係恩賜 仲要俾朋友搵到間高質日式居酒屋🏮 算係惠勞下自己🥹⌖ 菜之花螢光魷魚漬🦑💰$68有四隻螢光魷魚🦑 底面有啲海帶同菜心 醃漬後風味升華😳 外層爽脆 食落咸香鮮味 作為前菜少少酸酸maymay🤏 幾fresh幾開胃🍃 佐酒一流😌😌⌖ 北海道海膽魚子伴松葉蟹肉🦀️💰$198全部都係貴價食材😍😍 賣相已經超吸引✨ 北海道海膽口感綿滑鮮甜 松葉蟹肉一絲絲同樣好鮮 哩款前菜大推😚😚⌖ 鱈魚白子天婦羅盛💰$128/位哩款天婦羅盛有鱈魚白子、手釣沙稚魚🐟 日本青椒仔🫑 樣樣炸得薄身酥脆😋 鱈魚白子口感綿密柔滑 有入口即融嘅感覺添🫣🫣⌖ A4宮崎和牛壽喜燒120g(2人前)💰$488哩款鍋物幾不錯 份量幾足😎😎 入面有幾款配料 壽喜燒味道啱好 唔會太鹹或者太甜😗😗 和牛超大一塊 入口非常嫩滑 配蛋汁仲正😍😍 不妨一試!⌖ 一瀧布甸🍮💰$38細細一杯做飯後甜品就啱晒😛 外型係復活蛋咁🥚 布甸食落好滑 面頭做咗脆脆嘅焦糖~😗😗⌖ Bubble Ice Peach Tea 🍑🍸💰$38由Sake、Peach Tea🍑
⌖ 菜之花螢光魷魚漬🦑
💰$68
⌖ 北海道海膽魚子伴松葉蟹肉🦀️
💰$198
⌖ 鱈魚白子天婦羅盛
💰$128/位
⌖ A4宮崎和牛壽喜燒120g(2人前)
💰$488
⌖ 一瀧布甸🍮
💰$38
⌖ Bubble Ice Peach Tea 🍑🍸
💰$38
由Sake、Peach Tea🍑、Aomori Apple🍎調製而成 上檯後師傅會整個好啱打卡嘅波波係杯頂🤩 飲落好易入口 女士應該比較鍾意😚😚
☻ 回頭指數:8/ 10
❝ #Amiの港島覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #銅鑼灣美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #打卡餐廳推介 #銅鑼灣居酒屋 #一瀧 #銅鑼灣日本菜 #日本刺身 #北海道海膽 #A4宮崎和牛 #和牛壽喜燒