2017-11-05 96 瀏覽
這天來到尖沙咀近河內道, 那裏酒吧食肆林立, 雖然時間尚早,但仍是happy hour的大好時機。 今日馬拉松式開會之後又見客,實在倦透又餓透了, 想先坐低歇一歇飲杯drink食埋晚飯唔轉場了。 途經有间酒吧格局的餐廳 -- "Nathan Left 彌敦左岸", 地鋪有得輕鬆飲嘢樓上亦有用用餐區。 職員介紹一下之後我們決定登上一樓好好坐低吃過晚飯。一樓有長長吧檯,有用歺区, 梳化椅 ,亦有live band setting, snooker, 大電視睇波 。。空間唔少,適合多種類型gathering,情侶用餐, 朋友吹水暢飲亦可。 相信晚上會有live band 增添不少氣氛。再看餐牌 ,亦有很多款精緻晚餐及菜式可供選擇。 唔係只得普通佐酒小食咁簡單。 睇真啲連pizza都有幾類選擇 ,可惜只有二人如果唔係都想一試。Wine list 都頗多選擇。Mocktail 類別 我們選了eachy Coco (Happy hour $68)杯裝份量很大,桃味的茶非常清新唔太甜。Left Ice (Happy hour $68)雜莓mixed with milk, 由很多紅莓 藍莓打成的特飲

Wine list 都頗多選擇。
Peachy Coco
Mocktail 類別 我們選了:
Peachy Coco (Happy hour $68)
杯裝份量很大,桃味的茶非常清新唔太甜。

Left Ice

Left Ice (Happy hour $68)
雜莓mixed with milk, 由很多紅莓 藍莓打成的特飲,"杰杰"地咁几有份量。

凱撒沙律配煙三文魚
凱撒沙律配煙三文魚 $118
沙律菜塊塊都非常爽脆厚身(咬落爽甜沒有青澀味), 配上刨得極度幼細的Pama cheese及選配了的煙三文魚, 是非常醒神美味的starter。

低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝野菌意大利白豆蓉配bb菠菜黑松露燒汁
低溫慢煮燒乳鴿釀鵝肝野菌意大利白豆蓉配bb菠菜黑松露燒汁。$218

這菜色賣相精緻(雖然名字很長),慢煮的乳鴿非常嫩滑, 店員提供手套讓你毫無顧忌的用手撕着吃, 鵝肝和野菌都很夾, 釀在鴿肉上又另一番風味,記得點那個自家製黑松露燒汁可提升其鮮味。 意大利白豆蓉做得非常幼滑,也豐富了整個菜式。

手拆蟹肉蟹粉汁自家製意粉配海膽
另一個主菜我們選擇了 "手拆蟹肉蟹粉汁自家製意粉配海膽$208"。 這菜式每日限量,只是看見手拆蟹肉和蟹粉己令我們驚喜不已。 蟹粉汁香濃美味, 自家製意粉呈扁狀幾特別, 很有口感而且盡吸蟹粉汁精華。 海膽部份完整地鋪上意粉, 你可隨意撈入意粉或來一個海膽刺身也可。

酒吧餐廳來說主菜能做出如此精緻及高質素菜式卻不用五星級索價, 精明消費者有多一個選擇。

店員服務細心有禮,有美食又有氣氛兼且坐得舒適的洒吧餐廳值得一試。
Peachy Coco
Left Ice