2024-11-14
已經好一段時間無寫reviews, 呢間真係甜品失望至極,想寫低唔想大家中伏。慶祝生日,朋友 suggests 嚟呢間,話soft opening 時食過,覺得上次幾好食,不如再去,佢唔介意再食多次,我又未食過,於是就book 了食晚餐。開業唔夠三年已經拿到一星同綠星,呢個點亦係我想嚟既原因,呢到重點係食local 食材,但好可惜今餐我無感受到local食材有咩特別好食,感覺好似係佢話用咗就係特別咁。全餐頭盤到主菜都係正常,頭盤既擺盤好靚好精美,feel 到有心機整的,味道都算ok, 最好食係個生蠔,食到呢個生蠔好驚喜,主菜既話龍蝦都算幾好食,魚都好嫩,只係我同朋友都覺得ok 好食,但呢樣嘢又無咩特別,好多西餐廳都做到,米芝蓮餐廳做到就無咩特別。乳鴿嚟講,我去之前睇過menu, 見到人地既 pigeon好吸引,但係我去到既時候,個pigeon 唔同樣,呢個位好失望,不過我知無guarantee 既,味道都算ok.如果就咁end 既話,我反而覺得係一間ok 既餐廳。可惜衰係個甜品到,甜品走一個fusion 風,啲人話色香味俱全,佢係由個樣我已經唔鍾意,好hea, 頭盤整得好靚好有心機,甜
如果就咁end 既話,我反而覺得係一間ok 既餐廳。可惜衰係個甜品到,甜品走一個fusion 風,啲人話色香味俱全,佢係由個樣我已經唔鍾意,好hea, 頭盤整得好靚好有心機,甜品相比起好求其,味道更係一言難盡,我自問唔識欣賞,唔明點解第一個甜品後勁有陣膠味,難食到我想放棄,今年都食過好幾間米芝蓮,佢成功成為我食過最難食既甜品既餐廳。
朋友都覺得好失望,話之前嚟個甜品好好食,今次個甜品食完我只係記得,頭兩個都唔好食,第一個個脆紙仲有陣奇怪既膠味,第二個個脆片圈好多餘,諗哂又有啲油益味,仲有一切彈到周圍係,點解唔用個tart 做底呢?食落好唔方便。食咗兩個下下既甜品,我只係希望佢最後既唔好再fusion, 只要佢一般,我已經覺得好好,起碼比我好好咁總結呢餐,好彩既係最後三樣都算係咁。
如果佢係普通fine dining 餐廳,甜品難食,我都可以話佢頭盤同主菜ok, balance 返,唔會咁harsh. 但佢係米芝蓮一星喎,咁既甜品,我覺得完全唔合格。可能係佢太fusion, 又或者係我唔識食呢啲fusion 甜品啦,我個人比較鍾意classic 啲的。