2025-02-20
暖心之作嘅黑芝麻甜品,對我嚟講,路過一定要食,喺太子食飯一定要食,有時諗起仲會專登去食。 黑芝麻布甸$25布甸嘅口感滑得黎都相當厚實,介乎燉蛋同 crème brûlée 之間,舌頭一壓就化開,係平衡得相當唔錯嘅口感。食布甸最驚魚膠粉太多搞到膠得滯。入口即感受到啖啖香濃嘅芝麻味。中間仲有少少芝麻糊流心,帶嚟一陣微微嘅驚喜。雖然睇落只係細細一杯,但係成杯食完都有飽足感,好滿足!黑芝麻雪糕$28入口芝麻味爆發!!表面澆上嘅黑芝麻醬稠密,透出熟透嘅烘焙焦香,唔會苦又零土腥味! 雪糕嘅黑芝麻味同乳脂香味平衡得好好,混入超幼芝麻粉,質感似絲絨摩擦舌尖,完全無冰晶感。 甜度拿捏得啱啱好,唔會過甜或者膩。識食建議如果兩樣甜品都想試,建議先食 黑芝麻布甸,因為雪糕嘅芝麻味會更香濃,可能會令布甸顯得相對淡啲。但如果想專注欣賞單一款甜品,咁每次淨係食一樣就啱晒。 嘻嘻,我就會下次去試芝麻糊!
黑芝麻布甸$25
黑芝麻雪糕$28
識食建議
嘻嘻,我就會下次去試芝麻糊!
黑芝麻雪糕
黑芝麻布甸