2021-12-19 163 瀏覽
老夫子係香港人嘅集體回憶👯🏻‍♂️朋友同我講原來元朗有間用老夫子做主題嘅餐廳😳咁當然就要去朝聖下🥳回味下我嘅童年回憶🤣 一去到門口就見到老夫子👴🏻迎接我們進入漫畫世界!成間餐廳裝修得好靚🌟無論枱、櫈、牆壁😆以至於上菜用嘅碟都有老夫子或大蕃薯嘅身影🤣印係每張枱嘅都係一篇篇不同嘅老夫子故事😁係等野食黎嘅時候可以睇住枱上嘅漫畫黎打發時間😜好有心思👍🏻 雜菜湯  $18 鐘意飲菜湯嘅我嗌左個雜菜湯🥣打頭陣先!同一般西餐廳嘅紅湯唔一樣,呢度個雜菜湯超大碟!好足料😋飲到蕃茄嘅鮮味🍅加上甜甜嘅紅蘿蔔🥕令我地個胃口大開! 瑞士汁炒牛河 $68 去懷緬舊時香港漫畫當然要食返d經典港式主食! 瑞士汁炒牛河🐃呢個配搭將兩樣香港經典味道combo埋一齊🤯 竟然有驚喜!炒牛河冇乾炒牛河咁油咁乾身,因為有瑞士汁微微濕炒😋唔會太油膩!另外瑞士汁嘅少少甜味同咸味更帶出牛肉嘅鮮美😌奏出第甜與咸交響曲嘅第一篇章🎵牛肉有嚼口😬好有牛味🐮係經典中帶出不一樣嘅配搭👏🏻好有新意同心思🥰 美式原隻蘋果豬扒意粉 $68 美國蘋果豬扒個名睇落好普通🤣但煮起上黎好有心機❤三層加左玉桂煮冧左嘅蘋果🍎同三層煎得外脆內嫰嘅豬扒🐷相互交錯🔄仲有蒜

雜菜湯  $18

瑞士汁炒牛河 $68

美式原隻蘋果豬扒意粉 $68
美國蘋果豬扒個名睇落好普通🤣但煮起上黎好有心機❤三層加左玉桂煮冧左嘅蘋果🍎同三層煎得外脆內嫰嘅豬扒🐷相互交錯🔄仲有蒜蓉汁🧄可以隨自己口味澆上😋蘋果嘅甜🍎玉桂嘅香🥧蒜頭汁嘅咸🧄豬扒外嘅脆同裡面嘅嫰奏出交響曲嘅第二篇章🎶加上旁邊俾蒜蓉炒香嘅茄汁意粉🍝成個菜色簡直無懈可擊🥊

白酒煙肉煮蜆$ 38
夢幻堡壘🛕 (一口西多士配雪糕)$42
小+甜品叫左白汁酒煙肉煮蜆🐚同夢幻堡壘🛕!蜆份量十足🤤配襯嘅卡邦尼汁夠晒濃郁👍🏻再加上咸香嘅煙肉🥓更突出蜆嘅鮮味😋
夢幻堡壘其實係西多拼雪糕🍦西多拼成堡壘形狀😆擺盤絕不馬虎!熱辣辣上枱,仲有鍊奶提供俾客人自己加黎調製最適合嘅口味💓西多入面有花生醬🥜食落冇咁單調!令成舊西多味道層次更豐富😋濃郁嘅白汁酒煙肉煮蜆同時配上堡壘,奏出甜與咸交響曲嘅終章🎼亦為豐富嘅晚餐畫上完美嘅句號。

👴🏻老夫子玩意(忌廉溝鮮奶) $38
涷紫薯鮮奶 $28
最後不得不提呢到嘅特飲好有特色,忌廉溝鮮奶用一個大杯裝盛🤣上面有好大舊綿花糖☁️!係綿花糖最頂插左個👴🏻老夫子牌🤣造型相當有趣👍🏻將忌廉倒落鮮奶時,綿花糖會隨即溶解😆最後剩下👴🏻老夫子牌黏在杯邊😂就好似👴🏻老夫子岩岩沖完泡泡浴一樣🤣🤣設計相當有心思同搞笑🤣🤣我地有拍影片回味,每次睇哩個忌廉溝鮮奶嘅過程都相當惹笑😂😂😂
紫薯鮮奶都整到好靚,上面嘅白色鮮奶襯住下面嘅深紫色嘅紫薯!中間漸變嘅顏色非常靚😍好似銀河和宇宙互相襯托嘅顏色👍🏻味道飲落有豐富嘅紫薯味🍠超正🤤作為港女drink真係又飲得又打得(卡)呀!🤣

呢到有集體回憶又有童年回憶,好高興我嘅童年有老夫子陪伴成長😌係哩到搵返唔少童年趣味👍🏻😋