2020-07-06
一年一度生日就梗係請假休息下,不過我都無瞓到黃朝百晏,反而朝早十點幾就去咗間Coffee Shop嘆返個靚早餐。週末見親依間「Coffeelin」都爆哂棚,閒日早上就完全相反,多咗一份寧靜,咁先適合文青嘅我嘛🤣,講笑。咖啡店內環境怡人,門口嘅大玻璃可發揮透光作用,令室內好光猛、好舒服。不過留意番餐枱唔多,繁忙時間真係未必有位堂食😐。另一邊箱就係開放廚房👨🏼🍳,沖咖啡、整餅同焗嘢等通通都喺呢度。一般而言,客人應該係先入門口喺收銀處落單,但我哋未諗到食乜,所以拎咗份餐牌返位慢慢睇。食物同飲品種類都比想像中多呢😊。雖然係晨早流流,但我見到個雪糕櫃就已經想食雪糕🙈,我問店員朝早係咪都賣。佢話梗係啦,本身都諗住向我推介,但見係朝早又唔好意思,哈哈。隨即佢就勁熱情咁邀請我可以試下啲雪糕口味先嗌,超好人!不過佢係用鐵羹拎俾我試,搞到好似好麻煩佢哋要洗多幾隻咁,但咁樣環保啲都好♻️。一開始見Monthly Special本月推介係Elderflower接骨木花,就一心想要球Elderflower Sorbet,但試完始終都係唔太喜歡雪葩嘅口感,反而開心果雪糕就好好食😋。另外兩款係海鹽焦糖同杏仁,無試到
咖啡店內環境怡人,門口嘅大玻璃可發揮透光作用,令室內好光猛、好舒服。不過留意番餐枱唔多,繁忙時間真係未必有位堂食😐。 另一邊箱就係開放廚房👨🏼🍳,沖咖啡、整餅同焗嘢等通通都喺呢度。
一開始見Monthly Special本月推介係Elderflower接骨木花,就一心想要球Elderflower Sorbet,但試完始終都係唔太喜歡雪葩嘅口感,反而開心果雪糕就好好食😋。另外兩款係海鹽焦糖同杏仁,無試到。
我意想不到2️⃣⏺歲的第一餐會咁高興,依度嘅食物再加上環境,真係令我覺得好Chill、好寫意、無拘無束、自由自在。間唔中慢活一下,你話幾咁唔錯呢☺️!
總括嚟講,呢間Coffee Shop一個字講哂-正!我唔識飲咖啡,未能喺依方面作出任何評論,但我認為咖啡以外嘅出品相當有水準😃,必食Lemon Cake。希望我快啲再喺閒日放假,咁就可以來放空一下啊~。