2022-10-31
1956 瀏覽
媽媽大人生日梗係要搵間高級餐廳食乳豬慶祝啦🥳葡國菜一直都好想食,但係成日都搵唔到間又正宗又好味嘅餐廳!今次由四圍搵食嘅專家教路,尖沙咀站行美麗華商場2期幾分鐘就到!由於乳豬要事前預訂😋所以我地早已係book枱時已經預約好啦!一行8人 成個家庭一齊慶祝媽媽生日🥳即切葡萄牙伊比利亞24個月黑毛豬火腿(100g) 特價-$198黑毛豬火腿 is my favourite😋作為開胃菜一流👍🏻薄切片加上咸香味適中,用黎配岩岩烤好嘅脆口麵包味道好夾!傳統馬介休球(4粒) $68馬介休球幾特別😋馬介休即係整咸魚嘅材料,但係哩款馬介休球唔係咸魚嘅咸味,反而食到馬介休魚嘅魚味🤤傳統海鹽烤沙甸魚 $78平時食沙甸魚都係罐頭細細條可以連骨食,但係咁大條沙甸魚真係第一次見🤣而且魚骨都幾大條,唔可以食用!鹽烤有沙甸魚原始嘅味道,我第一次品嚐咁樣烹調嘅沙甸魚🐟幾好味!傳統葡國燒乳豬配肥仔炒飯(需預訂) $980-全隻乳豬生日食乳豬氣氛真係好好🥳儀式感滿分之餘,賣相同打卡都一流👍🏻豬皮薄脆香口,啖啖肉之外仲有滿滿骨膠原🤤乳豬下面嘅炒飯底都好正!叫肥仔炒飯應該就係鋪上面乳豬嘅油流落炒飯,令個炒飯昇華嘅意思🤣但係食落唔
傳統馬介休球(4粒) $68
傳統海鹽烤沙甸魚 $78
傳統葡國燒乳豬配肥仔炒飯(需預訂) $980-全隻乳豬
生日食乳豬氣氛真係好好🥳儀式感滿分之餘,賣相同打卡都一流👍🏻豬皮薄脆香口,啖啖肉之外仲有滿滿骨膠原🤤乳豬下面嘅炒飯底都好正!叫肥仔炒飯應該就係鋪上面乳豬嘅油流落炒飯,令個炒飯昇華嘅意思🤣但係食落唔算好油膩,而且飯粒比較細粒!食完唔會好飽好滯😉
澳門殖民地葡國雞 $198
我比較鐘意食配菜🤣葡汁配薯仔、蘿蔔同洋蔥冇得輸🤤味道入味而且葡汁濃郁郁👍🏻雞嘅味道都唔錯,食唔出雪雞味道!而且雞塊都幾大件又幾多!抵食💪🏻
黑松露雜菌扁意粉 $98
黑松露味道幾突出,每條扁意粉都沾上醬汁!啖啖都有黑松露味道😋雜菌份都幾多,愛食菇嘅我感到大滿足🍄
香蕉蜜薑酥皮卷 $68
原本以為香蕉會好甜奪走整個酥皮卷嘅味道,點知唔係😳香蕉同蜜薑配搭好完美,唔太甜又唔太薑辣,醮埋個焦糖雪糕食又幾好味!外觀搞鬼好似粒糖🍬打卡滿分味道又唔錯👍🏻
傳統砵酒烤菠蘿跟雪糕球 $68
唔食嘅話都睇唔出係菠蘿🍍滲透砵酒嘅菠蘿變左做深紅色🤣菠蘿嘅酸甜味道化解左砵酒嘅濃味,兩件事夾埋又幾配合😉加埋個雪糕香滑又有焦糖甜甜地嘅味道,菠蘿控嘅我都抵受唔住🤣成碟清晒🍍
葡國生果紅酒 $220/勺
生果有蘋果同橙😋外觀有啲似雜果賓治,甜甜地好易入口!紅酒味道唔太重,但係飲飲下都會面紅紅🤣
T-able指數:4/5