2013-08-19 1473 瀏覽
今日係我生日,已經揀左好耐食咩好。見呢度既磨菇湯同麵包蟹意大利飯好吸引,所以就決定黎呢度慶祝生日。地方比我想像中細,只有十幾張枱,不過咁都好,靜D。我地坐係窗邊,可以望到希慎,見到街上人來人往,而我地就坐係浪漫有氣氛既環境度食飯,感覺好得意。一坐低待應就點著枱上既蠟燭,更添浪漫氣氛。上左一杯凍水、一杯暖水。但其實我地都想飲凍水,如果上之前可以問一問會更好。俾左兩個MENU同WINE LIST我地,侍應姐姐話仲有個2人SET既MENU但另一個客睇緊,要等一等。一等就十幾分鐘......原來個2人SET MENU SAVE左係部IPAD度,但其實只係一份NOTES,無圖片淨係得字。我覺得可以PRINT出黎就得,唔需要咁樣將部IPAD傳來傳去。我唔介意一張A4紙做MENU,但介意等MENU都要等咁耐。最後我地都揀左2人SET,前菜係生牛肉沙律同慢煮三文魚。侍應姐姐話前菜唔岩食可以轉其他,咁就非常好,因為老公唔食牛肉,所以轉左龍蝦雲吞。叫完野食就上左呢個,蒜蓉包好脆好好味。蕃茄加醋估唔到咁好味,夠清新可以減低蒜蓉包既油膩感。轉左既前菜,龍蝦雲吞。好香龍蝦味,絶對唔係罐頭味,雲吞皮夠滑同薄,唔會

地方比我想像中細,只有十幾張枱,不過咁都好,靜D。
一等就十幾分鐘......
我唔介意一張A4紙做MENU,但介意等MENU都要等咁耐。

最後我地都揀左2人SET,前菜係生牛肉沙律同慢煮三文魚。
蒜蓉包
龍蝦雲吞
轉左既前菜,龍蝦雲吞。好香龍蝦味,絶對唔係罐頭味,雲吞皮夠滑同薄,唔會接口位一舊舊,入面亦食到龍蝦肉。
慢煮三文魚
個忌廉汁好好味,但覺得三文魚過熟。我鍾意食既係外面煎到好脆,但入面仲好生既。呢度就煮到差不多成舊熟哂,可能就係慢煮?我覺得無咩特別。
龍蝦湯&黑松露磨菇湯
老公叫左龍蝦湯,,好香濃龍蝦味,仲有龍蝦肉,老公好喜歡。
我叫左黑松靈磨菇湯,夠濃夠CREAMY,啖啖都有磨菇蓉,係我鍾意既口感。加埋黑松露好香,但老公就覺得太濃磨菇味,接受唔到。果然唔係好多人識欣賞磨菇湯。
黑毛豬
主菜到,黑毛豬唔知咩。老實說黑毛豬唔好食,鞋口,同瘦叉燒無分別。我唔識分係黑毛豬唔靚定煮得唔岩,但我食過好好味既黑毛豬。
配菜薯仔爽口好味,原個蒜頭都有煮過,但我無食過,老公話唔錯。
黑松露麵包蟹意大利飯
我最期待既意大利飯,幾鍾意佢既口感,飯既軟硬度同濕度都適中。但我完全食唔到有蟹肉,淨係食到飯都磨菇粒。
欣賞黑松露分開上,可以按自己喜好調味。我老公唔鍾意黑松露,所以我可以一個人用哂黎撈飯,香味濃郁到不得了。
焦糖燉蛋&朱古力芭菲
老公叫既焦糖燉蛋,我試左一啖,奶味濃郁,但略嫌唔夠暖,雪櫃岩岩拿出黎既感覺。
我既朱古力芭菲本身已經好濃朱古力味,加埋暖笠笠既朱古力醬,無敵。但食得多會覺得膩,如果加番啲酸酸地既生果,可以中和一下更好。
題外話/補充資料: 環境同服務非常好,食物係貴價,但食唔出貴價既感覺,烹調方面可以再改善。
2013-08-15
慶祝紀念