2016-12-12
生日飯第二波,好姐妹帶我到達中環~今年慶生同中上環幾有緣份 XD每年都期待依位姐妹為我帶來驚喜~上年Catalunya令我喜出望外~今年當然更加期待~今年來到石板街酒店的意大利餐廳~內裡裝修雅致,白色木窗簾、粉綠色花花牆身~同時滿滿的聖誕氣氛~加上無處不在的小熊~毫無疑問為女孩打造的小天地~待應全是香港人~ 同聲同氣自然更加溫馨~最後點左一個前菜、一個意粉、一個主菜~點菜後送上麵包盤~ 最討好算係香草包,淡淡清新調味~再配上乾蕃茄醬~ 更加開胃~好快送上意式小食~ 炸橄欖波配鮮茄醬~炸得好乾身,橄欖、茄醬味道都唔會太濃~ 前菜:Grilled Mediterranean octopus, citrus and baby spinach salad.八爪魚已經慢煮6小時~ 再烤香表面~Hoho 成世囡都未食過八爪魚咁軟孰 XD加上焦香的外皮~ 真係好滋味~配上蕃茄、西柚、香橙等~ 多重新清感覺~唯一可惜菠菜沙拉有點過油~ 亦有點過咸~意粉:Home-made tagliolini, Maine lobster fresh tomatoes and basil餐廳好細心一個意粉,分開2碟上
今年慶生同中上環幾有緣份 XD
每年都期待依位姐妹為我帶來驚喜~
上年Catalunya令我喜出望外~
今年當然更加期待~
今年來到石板街酒店的意大利餐廳~
內裡裝修雅致,白色木窗簾、粉綠色花花牆身~
同時滿滿的聖誕氣氛~
加上無處不在的小熊~
毫無疑問為女孩打造的小天地~ 待應全是香港人~ 同聲同氣自然更加溫馨~
最後點左一個前菜、一個意粉、一個主菜~ 點菜後送上麵包盤~
最討好算係香草包,淡淡清新調味~
再配上乾蕃茄醬~ 更加開胃~ 好快送上意式小食~ 炸橄欖波配鮮茄醬~
炸得好乾身,橄欖、茄醬味道都唔會太濃~
前菜:
八爪魚已經慢煮6小時~ 再烤香表面~
Hoho 成世囡都未食過八爪魚咁軟孰 XD
加上焦香的外皮~ 真係好滋味~
配上蕃茄、西柚、香橙等~ 多重新清感覺~
唯一可惜菠菜沙拉有點過油~ 亦有點過咸~
意粉:
餐廳好細心一個意粉,分開2碟上菜~
免卻客人分菜麻煩~
而且每碟龍蝦數量都幾多~~ 好足料呢~
自家制意粉十分彈牙、有咬口~
蕃茄仔去皮Juicy爆汁,更加襯出龍蝦的鮮味~
番茄醬香濃惹味~ 令人十分滿意的意粉!
主菜:
同樣預先幫忙分成2碟上菜
份量絕不欺場~~ 雖然每碟羊架只有一件~
但配菜十分大堆頭XD
而且每樣配菜都處理得唔錯~
羊排鋪上迷迭香、蒜蓉、橄欖油打成的香草醬去焗~
淡淡羊羶配上面層香草醬~ 當然係十分相配~
食到此時,隔離台送上生日甜品~
係雞蛋仔 XD
估唔到意式餐廳會推出雞蛋仔~
引來我地2個熱烈討論 hahaha
最後甜品時間,正討論要唔要點上雞蛋仔~
但見到隔離台份量之大,有男仕加持之下只消滅一半~
我地只好點上傳統之選~ Tiramisu~
濕潤細密的奶油口感,加上面層朱古力碎~
除左香滑亦有少少口感~ 多謝我親愛的好姐妹~ 又陪我渡過一個年頭~~
今年小妹出嫁,亦係你陪係我身邊~
希望我未來每個重要時刻,都繼續有你~