2017-05-03
的確很少去朗屏, 還記得對上一次是跟朋友逛朗屏的地攤, 而今次再踏足是要去元朗劇院做 site visit, 準備帶班小朋友去活動。完成任務, 難得來到這裏, 當然在此覓食, 在四處逛逛, 見到一間好有feel的泰國餐廳, 想一想, 都有一排沒有吃泰國菜, 一於它吧!餐廳以開放式的設計, 分戶外和室內用膳區。戶外舖上假草披, 配上銀色鋁枱櫈, 彷如去了郊外用膳般; 走進內裏, 店頂掛滿不同顏色的泰式布吊燈枱櫈, 牆上掛了一些泰國藝術品, 挺有泰國色彩。內設有三排二至六人枱, 還有一個小型水吧, 旁邊有一個大螢幕, 正播放着輕快的MTV, 感覺很輕鬆。既然今日有陣陣涼風, 坐在戶外應該很舒服, 就在外面揀個好位。每枱枱上已放了兩份餐簿, 一份是酒類飲品配食物套餐; 另一份亦有晚巿套餐和散點菜式。晚巿套餐有2人及4-6人, 我一人來到, 當然不會揀套餐啦! 散點菜式分門別類, 有特別推介、頭盤、沙律、湯、蔬菜類、飯麵類、泰式咖喱肉類、海鮮類和飲品, 選擇都唔少。************************每次吃泰菜多數會點一個椰青 Coconut ($40), 今次也不例外。它雖沒有任
************************
其實餐廳跟西鐵都有一段距離,未吃這頓豐富晚餐之前還覺得有點吃力, 但吃完這條生猛咖喱魚後, 成個人都生猛晒, 又滿足又有力再行返去朗屏西鐵, 哈!
題外話/補充資料:
有前菜收費 $10