2022-07-03
天氣咁乾燥真係要飲下湯水滋潤下😋之前一直都好想試下依間米芝蓮推薦既「椰小盅」,今次終於比我食到啦😆餐廳標榜選用越南🇻🇳老椰子,每款湯都以原個椰子去燉,每日新鮮燉製,不加味精,燉足4️⃣小時🤩織金竹笙烏雞椰小盅用料十足,可以見到有竹笙、烏雞、紅棗等等,入口超級清甜🥰完全無添加味精,十級推介👍🏻原來椰小盅勻以新鮮椰水做湯水,百分百從椰子裏取出,絕無添加原汁原味,可以感受到椰子味已經完全融入左湯入面😙😙螺片雞腿燉盅湯燉盅湯用料都十分足料🤩一小盅既湯內除左湯外,全是湯料,包括螺片、雞脾、紅棗、杞子等等,螺片大大一塊好爽甜,而且雞脾啖啖都係肉好juicy 💦湯有火候之餘仲好清甜,真係有家既味道😍叉燒拼燒腩仔 + 肉燥紫薯飯🍚估唔到佢地既叉燒拼燒腩仔同出面既燒臘舖質素一樣😎特別係燒腩仔既皮又脆又有鹹香,配合肉燥紫薯飯味道啱啱好😚可以消除油膩感,而且紫薯飯相當有口感,有種健康既感覺😆玫瑰露豉油大雞脾 雞脾大隻很黎好入味,帶點玫瑰香,肉質嫩滑多汁💦食到停唔到口🤤仲有啫喱做飯後甜點,依餐真係食很好滿足🥰
織金竹笙烏雞椰小盅
螺片雞腿燉盅湯
叉燒拼燒腩仔 + 肉燥紫薯飯🍚
玫瑰露豉油大雞脾
仲有啫喱做飯後甜點,依餐真係食很好滿足🥰