2019-08-04
一年通常都會去一次三聖邨食海鮮,因為價廉物美,本身今年很想去容龍海鮮酒家食一次晚飯,慶祝朋友生日,但是太遲訂唔到位,於是轉番去返三聖邨食。在海天、冬菇亭和泰海鮮之間,想了很久吃哪一間好,最後還是吃呢間,食過幾次,又非常信得過,每次也不要令我失望。星期日來到,十二點就可開飯,我最喜歡就是這樣,不用等。我太喜歡食蟹,叫了避風塘炒肉蟹,蟹夠大隻,而且避風塘味道一流,有點野味和夠辣,我唔吃辣嘅就覺得最啱。泰皇芝心蝦丸次次都會食,好大粒,我朋友食得好驚喜,最搞笑嘅係呢個蝦丸大到可以做埋生日蛋糕。叫了個冬陰湯花甲,辣味夠,花甲鮮,又夠大隻。青山灣芝士龍蝦焗得剛剛好,而且龍蝦肉大得來又好爽。本身想叫蒜蓉粉絲蒸蟶子,但最後想叫個麵底,於是叫了豉椒蟶子米粉底,都幾好食,蟶子炒得勁好食。胡椒薑蔥鮑魚夠厚夠味,熱辣四射。再叫一個豉油王炒麵,炒得好好,又不太鹹,不過冇乜特別所以冇影相。但六人慶祝生日,每人都有得食海鮮,而且價錢又太貴,一定好過去西貢或者鯉魚門。
星期日來到,十二點就可開飯,我最喜歡就是這樣,不用等。
叫了個冬陰湯花甲,辣味夠,花甲鮮,又夠大隻。
青山灣芝士龍蝦焗得剛剛好,而且龍蝦肉大得來又好爽。
胡椒薑蔥鮑魚夠厚夠味,熱辣四射。