放假要留港🇭🇰消費🛍️,香港人最愛又平又正嘅冰室,大件夾抵食,夠曬飽肚,一餐夠飽全日。今次去SOGO行完甘多層樓之後,真係又攰又餓,於是就揀左就近冰室食🤤📌招牌黑椒牛柳配黑椒汁配中湯🐮熱辣辣嘅鐵板,牛柳大大舊,叫左七成熟,見到牛柳表面微微焦香,色澤好吸引。牛味濃郁多汁,肉質好彈牙。仲有原隻焗薯🥔,入口即融,撈埋佢個醬更好味,感覺健康d。中湯係大白菜🥬,感覺冇味精,用足料去煲😋📌海鮮湯龍躉泡飯🐟🍲🍚大大碗湯同飯,泡到最後先食,d飯依然粒粒分明,龍躉依然鮮味十足,唔會腥,味道豐富,飽肚感十足📌芝士炒蛋魚柳包伴薯條🧀🥚🐟🍟超大個魚柳包,個口大啖大啖甘咬就是任性。一大堆溶左嘅芝士係滑溜嘅炒蛋上面真係冇得輸。魚柳外面好脆,裡面魚質嫩滑,同好大塊。伴隨大量薯條沾大量茄汁係皇道♥️📌芝士流心西多士🧀🧇超極度邪惡嘅流心芝士,一切開d溶左嘅芝士慢慢流出,睇到真係覺得好幸福。麵包外脆內軟,炸到黃金色澤令食慾大增,推薦🤩📌咸檸七喜🍋🥤酸甜味清涼開胃📌凍檸茶🍋🍵紅茶底茶香且濃,配新鮮檸檬📍龍城冰室銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖@cafedhongkong#龍城冰室#龍城#銅鑼灣#冰室#性價比高#大件夾抵食#

📌招牌黑椒牛柳配黑椒汁配中湯🐮

📌海鮮湯龍躉泡飯🐟🍲🍚

📌芝士炒蛋魚柳包伴薯條🧀🥚🐟🍟

📌芝士流心西多士🧀🧇

📌咸檸七喜🍋🥤
酸甜味清涼開胃

📌凍檸茶🍋🍵
紅茶底茶香且濃,配新鮮檸檬

📍龍城冰室
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖

@cafedhongkong

#龍城冰室#龍城#銅鑼灣#冰室#性價比高#大件夾抵食#茶餐廳#香港冰室 #冰室美食 #香港冰室排名 #茶餐廳 #港味餐廳 #港式奶茶 #香港必食#香港美食 #香港酸菜魚 #茶餐廳關注組 #常餐 #常餐關注組 #香港常餐 #沙爹牛肉面 #香港旅遊 #香港探店 #港式復古