2018-10-15
朗豪坊嘆完套戲好肚餓了,急急走去打個冷先,查看地圖就係左近真好 ﹗砵蘭街 180 商場?行秘道一樣,後門上到 3 樓。穿過貨倉、雜物房,終於走到大廳喇 ﹗回想一路行上黎既環境都熟口熟面既?原來係新興大廈,跟養心殿係同一幢大廈同一層囉,以為去左什麼地方。地方寬敞密度低,空氣流通坐得舒服,比一般潮州冷寧靜,可能因為只有幾檯食客,半滿都未有,不過眼見都 keep 住有客埋單又有新客幫襯呢。早左成個鐘到達,七點大量座位,不過沒有卡位選擇,圓檯都照坐。門口嬸嬸編我坐廁所門口,搞錯呀﹗幸好老闆哥哥肯再安排到另邊廂魚缸附近,感覺舒服很多呢﹗喜歡坐近廚房近魚缸那邊,感覺較少食客較清靜較舒適。肥哥哥侍應熱情款待,招乎周到,不得不讚一下,食得等別開心愉快。嬸嬸們同樣服務有禮,值得加許。青島啤酒,沒有我愛的日本啤麒麟,國際品牌青島也不錯。睇戲得汽水唔多想飲呢,完場行到黎好頸渴咯 ﹗拿拿聲飲兩杯青島涼快一下先,爽呀﹗有兩位嘉士伯靚女promoter,但我地唔飲嘉士伯呢。菜甫花生,不喜歡的前菜,都比面咬兩下啦。辣椒油,不香又不辣,當添點顏色罷了。潮式秘製螄蚶,竟然有生醃螄蚶,梗係即刻食啦﹗高速送到,急不及待品嚐
潮式秘製螄蚶,竟然有生醃螄蚶,梗係即刻食啦﹗高速送到,急不及待品嚐。另外仲有生醃蟹、凍龍蝦、滷水鵝肝,下次一定試。何解會有個鐵拑既,點用架?我一於懶理,依舊用兩隻手指擘開,一啜一扯,蚶肉已捲在舌頭之中,快靚正。
爽脆滑溜的質地,但完全唔見有鮮紅血液滴出,要有血先會夠真夠血腥夠鮮甜架麻。酒味超濃呀,幸好不澀不苦,陣陣酒香散發各種香料味道。整碟被我一個人消滅,有點醉啊 ﹗
方魚肉碎蝦仔粥走芫茜蔥,有米粥都幾多飯粒喎,一啖倒入方魚肉碎蠔仔連湯連飯粒,方魚仍然好硬淨,肉碎鬆軟帶肉甜。蠔仔鮮味突出,如再肥美一點就更開心啦。湯汁味道濃濃略咸,粥底黏黏稠稠,我較喜歡清爽的感覺,幸好味道蠻不錯。
滷水併盤,併盤豐富得很呢,嚇得朕口都震。大腸、腩肉、墨魚、紅腸、鵝腸、豬耳,用爽甜多水大豆芽捲住一齊食格外可口美味不同凡響 ﹗彈彈大腸、鬆化腩肉、嚥韌畦魚、香甜紅腸、爽脆鵝腸、膠脆豬耳,滾上濃味醇厚滷水汁,配上多水大豆芽沖淡一下,比鵝片更好食囉。四眼哥哥侍應突然送上,我地臉上即時出現大大的問號?無點依道菜喎。原來食滿 $300 蚊就免費送,還以為餸菜遲到所以專登送碟滷味氹我地添,諗多左咯。
滷水鵝肝,一隻滷鵝肝兩舊水,我係紅磡生記兩舊水食到十隻鵝肝喇。厚薄剛剛好,外結實內鬆軟,滷得恰到好處。不會過熟變得乾硬鞋,不會滷過火使得味道混濁過咸,食得到鵝肝的油潤,油脂的甘香,散發陣陣滷水味,烹調煮理十分出色。烚花生充滿清香滷水味半濕半脆好好食啊﹗我本人不愛食花生,但烚花生就特別喜歡呢!花生及鵝肝同樣是助酒良伴,下酒佳品。
滷水鵝片配大豆芽底,鵝片賣相骨子齊齊整整夠吸引誘惑,質地略鞋偏硬有點失望,滷水濃濃少少咸少少濁,不芳香不清新,單調麻麻地,淋上酸醋或辣椒油同吃,好好多啦。因為我地唔想食豆腐,會好飽架呢,四眼哥哥侍應幫忙轉大豆芽,真好啊!一定要讚讚。
滷水鵝片配豆腐底,何解這碟滷水鵝片又拒絕將豆腐底轉大豆芽?何解依位師傅不願意呀?無所謂,唔轉咪唔轉囉,非常浪費﹗我地兩個都唔食豆腐囉。
豉椒炒蜆,最怕出街食炒蜆,因為好多食肆貪快貪方便,經常汆定水、煮定、炒定,搞到蜆肉無晒味,又鞋又韌似橡膠,真的討厭非常。幸運地明記有驚喜喎﹗生炒即煮那有不好食的理由,肥美脹卜卜彈滑鮮甜,豉椒芡夠濃郁惹味,好好食﹗如果加點辣椒就更醒胃,比我多一點鑊氣就更加完美啦。
辣酒煮花螺,姍姍來遲,還以為漏單。吱吱喳喳噴住白煙上檯,氣氛十足惹來幾檯羡慕目光。濃烈的酒香隔空都聞得到,立即執粒行動,熱的燙手呀!要小心亦亦只用手指黏住將肉挑出,螺肉嚥韌軟棉,酒味香醇非凡,辣味香料味突出惹味,我想要個烏冬撈汁呢,香辣無比好好味呀 ﹗
石鍋啫通菜,四眼哥哥侍應又話跟椒絲腐乳炒通菜一樣既?您係咪誤會左我地意思呀?依個好明顯係銀魚仔肉碎通菜喎。好采通菜都夠鮮嫩清甜,係焗到腍左少少,唔夠爽翠啫。石鍋鎮住熱騰騰大注大注入口,味道充滿咸香肉香,都好味道呀。趁熱食,放涼變得過咸咯。
椒鹽斑馬瀨尿蝦,侍應哥哥推介椒鹽瀨尿蝦做緊特價好抵食,試試好嗎?誠意可加就信您啦,試兩隻。原來係斑馬瀨尿蝦,不是瀨尿蝦皇喎,我對斑馬一般,因為蝦皇好食百倍。耐心地將所有殼褪去露出啖啖肉才,一氣呵成地品嚐。軟棉的肉質,蘊藏澎湃甜美蝦肉,入味濕潤鬆軟,還散發微微椒鹽香,好味道呀,只係肉質偏削。
明記小炒皇,想食菜又想食炒野,就食您啦!韮菜部份爽甜鮮嫩,部份結實粗糙,連嚥韌咸香蝦乾掃入口,正常不過不失,只兩樣食材真的太單調喎。
客家黃酒雞,估您唔到係明火,非常好,辛苦晒﹗滾開就飲得喇,殺呀﹗黏黏厚厚的雞湯底,超足料無欺場,真材實料啖啖滋味。濃濃酒香帶著甜甜餘韻,薑味突出得宜,熱辣辣噴噴可口飲不停,超暖胃驅寒非常暢快淋漓。雞件作為湯渣就變得乾鞋嚕,咬下無妨。
生醃大膏蟹,眼測有成斤重喎,索價 $600 蚊合理。誘惑的深橙色蟹膏,耀眼奪目閃令令,爆膏到無朋友,立即行動﹗滿載蟹膏的蟹蓋盛盒,挖出黃膏橙膏一齊啦,鮮甜清香不腥不嗅,新鮮度爆燈不容置疑。一羮一羮的蟹膏塞入口,實在太奢侈太過份喇﹗
每一件都黏著厚厚甘香無比的蟹膏,大大力吸啜連膏帶肉盡在嘴仔中。無醃的生蟹肉,只是輕輕淋個淡淡醬油汁,食其膏蟹原汁原味,只有簡單的調味。肉味淡而鮮味非凡,爽彈的蟹肉,蟹膏就最讚﹗整體可以,最敝唔夠冰凍。我淺嚐幾口已很滿足,留給最愛的蟹膏!
元朗楊氏烏頭,期待會有爆黃油烏頭能跟大園生昌爭一日之長短,大家又睇睇依條姓楊烏頭又如何質素呢。呎吋大大條啖啖肉,揭起魚皮見不到什麼黃油,亦見到不什麼油潤閃光,幸好還感受到魚汁濕潤。用力一夾整舊魚肉可以起出,似乎焗得太熟有點過火,大大舊入口與舌頭溝通一下,結實的肉質並未感到嫩滑多汁。魚味濃濃並未感到黃油甘香,白色半透明油潤魚膏咸味濃烈有點吃不消,搭上魚肉入口較舒服,平凡普通的鹽焗烏頭。
蒜蓉粉絲蒸扇貝,沒有貴妃蚌,肥哥哥推介特價扇貝平 $10 隻啊,最緊要好食,無所謂的。熱熱的送上,溫度剛好燙嘴係最美味既時候。當然要一啖過,全家齊齊掃入口。蒜蓉辛甜,醬油粉絲可口,扇貝肉棉滑鮮味,裙邊爽脆,各有特色互相呼應,併湊在一齊變得格外美味。
薑蔥美國桶蠔煲,桶蠔大小剛剛好,最正就係依個呎碼,太大無味又起渣唔好食架。撲粉炸過的桶蠔裙邊微脆,蠔肚乾爽實淨飽滿,儲存著美味蠔汁,清淡的薑蔥味道不太突出,香口的桶蠔,還算合格。