2019-04-27
見最近有人介紹,我又住得近就去食下,都見到唔少人排隊,排左15-20分鐘左右。呢間野主打賣點有二:1.由日本師傅主理2.有得每人加30蚊配料/小食放題,包括蛋,竹筍,叉燒,餃子,加底etc得罪講句,日本師傅就一定識整拉麵咩,又唔見香港個個識炒牛河整燒鵝?所以我覺得完全唔係賣點,而30蚊放題又真係抵到爛,但係會唔會犧牲到質素呢?難食嘅話放題咪啫係整蠱自己? 所以小弟冇叫放題。我叫左濃厚魚介拉麵,加蛋,同埋煎餃以下將會逐樣配料由最好到最差評價湯底: 湯底清甜,整體幾好,但係佢背叛左濃厚魚介呢個名:既不濃厚,亦不魚介,只有聞落有淡淡魚介味,一飲落口就完全消失。但如果佢改名做甜豉油湯底其實唔差麵: 都算有咬口,不過不失煎餃: 普通煎餃,唔差蛋: 由於我追加左蛋所以有一隻半蛋,半隻嘅蛋都算幾好,但全隻嘅蛋明顯過熟竹荀: 好冧呀,入口即溶係竹荀界係一個貶義詞叉燒: 唔掂,係一塊街市買嘅薄切豬腩肉,浸下豉油再燒一燒就上。肥瘦分明(唔係好事),肥肉佔50%以上,難以咬開。鳴門卷: 一放入口大開眼界,係真係瞪大左對眼。係粉啊。我放呢粒鳴門卷入口嘅一剎,Thanos撻左一下手指,粒鳴門卷就化成左灰。平時唔
呢間野主打賣點有二:
1.由日本師傅主理
我叫左濃厚魚介拉麵,加蛋,同埋煎餃
以下將會逐樣配料由最好到最差評價
麵: 都算有咬口,不過不失
煎餃: 普通煎餃,唔差
竹荀: 好冧呀,入口即溶係竹荀界係一個貶義詞
鳴門卷: 一放入口大開眼界,係真係瞪大左對眼。係粉啊。我放呢粒鳴門卷入口嘅一剎,Thanos撻左一下手指,粒鳴門卷就化成左灰。平時唔起眼嘅鳴門卷竟然成為左我對呢餐最深印象嘅野。我當下彷彿腦內有走馬燈,提醒我合味道入面粒迷你鳴門卷,其實都唔錯,但係我唔識珍惜…
正如標題所寫,當頹飯食其實可以,100蚊上下放題理論上可以食到你嘔,但如果你有少少要求就真係不了。
ps因為有放題關係職員係幾忙,仲有落錯單,但態度好好而且都有即刻改返,呢度加分。