從來冇試過係香港食拉麵食到成肚氣。一開始落單嘅時候白色衫店員態度已經好麻麻,問我哋要咩小食,我先生客氣表示睇一睇先決定,店員頭也不回就走咗,個表情好冷漠甚至有些黑面,當時仲以為自己諗多咗。之後麵仲未上嘅時候單獨上咗叉燒,同隔離檯比較形狀完全唔同,size都細好多。我同先生商量後決定問下店員,因為實在無法接受兩張檯明明叫咗同一碗麵,人哋塊叉燒食咗幾塊,仲多過我哋啱啱上嗰碟,仲要大半都係得肥膏?我哋禮貌詢問,係咪因爲跟餐,所以size唔同。店員回答表示,是師傅隨意夾,每塊size有不同。我哋表示我哋不太喜歡太肥,詢問可否換一換,店員再次表示係師傅夾,無嘢可以做。我哋好聲好氣話,既然係師傅夾,可唔可以叫師傅出嚟同我哋溝通下。白色衫店員再次過嚟,黑面,重複另一位店員的說話,係師傅夾,叉燒有大細好正常。我先生見她態度差,簡單回應:「咁你幫我換過碟。」店員繼續黑面,拎走碟叉燒就走。第二碟上嚟,明顯比較第一碟大,並且肥,肉層次分明,我哋就無再出聲。俾錢買難受,樓下茶記態度都好過佢!麵味道可以,但下次不了。
從來冇試過係香港食拉麵食到成肚氣。

俾錢買難受,樓下茶記態度都好過佢!麵味道可以,但下次不了。