2008-10-24 38 瀏覽
新舖頭,仲係我都幾鐘意食嘅紅薯粉,於是就興致勃勃入去一試嘞,呢間舖前身係做車仔麫嘅,不過唔係咁好食,所以都係幫襯過一兩次。舖頭都幾細,入面有三四張枱,出面就偷雞開咗三張枱。坐低一睇,係剔紙仔叫嘅,紙仔都有兩款,一款係車仔麫,竟然要最低消費廿五蚊,每加一個餸六蚊;另外一款係酸辣紅薯粉,都要最低消費二十蚊,淨食都係廿蚊,每加一個餸五蚊,飲嘢再加五蚊。我就叫咗: 腩肉酸辣紅薯粉:可以揀圓身或者扁身嘅紅薯粉,我曾經係大陸打邊爐食過扁身嘅好正,於是就要扁身嘞!碗粉嚟到,我仲以為係搞錯添!明明係河粉,話係紅薯粉? 呃我呀?整啖湯試吓,係就係酸嘞,不過食唔到有丁點辣味喎!湯底得鹹味同酸味,但係味道各顧各,一啲都唔夾!仲要係單一味道,冇層次。河粉碎濕濕,超難搞,惟有用匙羹食,食落仲似河粉!腩肉冇乜點醃過,都係得個鹹字,肥嘅部份冇肥肉獨有嘅甘香,食落淨係覺得肥,要咬邊先食得!點解同我喺區內食到嘅爭咁遠架? 凍咖啡:凍飲一杯,冇特別!食食吓,有三四個客入嚟,個貌似外傭嘅侍應竟然叫佢哋坐落我張枱度!係~!間舖係你嘅,你有權安排人客點坐,但係你都睇吓實際環境同埋我嘅感受丫阿姐!張枱一邊已經貼晒牆,兩個人坐可

凍咖啡:凍飲一杯,冇特別!
食食吓,有三四個客入嚟,個貌似外傭嘅侍應竟然叫佢哋坐落我張枱度!係~!間舖係你嘅,你有權安排人客點坐,但係你都睇吓實際環境同埋我嘅感受丫阿姐!張枱一邊已經貼晒牆,兩個人坐可以,三個人坐剛好,四個冇乜可能,仲要五個?俾埋大脾你坐好唔好?
係~!做生意要盡納我明!我唔怪你,但係都唔係咁吓嘩!最後不嬲好有衣食嘅我做咗一樣唔會做嘅嘢:未食晒就起身閃嘞!埋單三十蚊,笨乜咪做一次囉!如果雲南嘅味道我比八分,SORRY!呢間得一分!

酸辣紅薯粉
碎到夾唔到!
門口
逼~侍應行出行入實揩到你!