Juchheim年輪蛋糕專門店,係德國人Karl Juchheim 先生係1909 年係中國青島創立,再帶去日本,宜家已經有過百年歷史。因為蛋糕外型似一個樹輪,寓意幸福同長壽,所以日本人會將佢當做祝福賀禮。要做到蛋糕一圈圈樹輪既效果,要先係不斷旋轉既鐵棒塗上一層,等蛋漿烤熟至金黃色,再塗上另一層,重覆大約14次呢個步驟之後,年輪蛋糕就完成。.年輪蛋糕除咗有大件裝賣之外,仲有bb版!啱哂我呢啲想一次過試多啲味既人🤭 從橫切面睇,蛋糕既每一個年輪都清晰可見!為確保新鮮,會以密封包裝,可以保存好幾日!.日本Juchheim 迷你年輪蛋糕 獨立包裝禮盒 (1盒5件)FYI 下面既介紹係已經切左一半既份量.📌伯爵茶年輪蛋糕蛋糕偏乾身!蛋糕夾雜點伯爵茶粒,食到一半,淡淡既伯爵茶香味先慢慢滲出黎!.📌朱古力年輪蛋糕最外層係朱古力脆皮coating,豐富左整體既口感。食落同預期有啲出入,朱古力味薄弱,主要靠蛋糕表面個層薄、脆、甜朱古力帶出,味道唔錯,但朱古力濃度略嫌不足。.📌士多啤梨年輪蛋糕 (季節限定味道)蛋糕質感濕潤軟熟!雖然眼見蛋糕入面係有啲士多啤梨籽,最外層亦有一層好薄既士多啤梨Jam,但士

年輪蛋糕除咗有大件裝賣之外,仲有bb版!
為確保新鮮,會以密封包裝,可以保存好幾日!
日本Juchheim 迷你年輪蛋糕
獨立包裝禮盒 (1盒5件)

FYI 下面既介紹係已經切左一半既份量
📌伯爵茶年輪蛋糕

蛋糕偏乾身!蛋糕夾雜點伯爵茶粒,
食到一半,淡淡既伯爵茶香味先慢慢滲出黎!
📌朱古力年輪蛋糕

📌士多啤梨年輪蛋糕 (季節限定味道)

蛋糕質感濕潤軟熟!
雖然眼見蛋糕入面係有啲士多啤梨籽,
最外層亦有一層好薄既士多啤梨Jam,
但士多啤梨味唔出!
📌檸檬年輪蛋糕

蛋糕質感鬆軟,濕潤!
味道好清新,但稍微甜左少少🤏🏽
個人黎講,五款入面最中意呢款!
📌抹茶年輪蛋糕

望落好濃味既抹茶味🍵唔夠濃,
反而蛋香味係五款入面最重,
整體甜度恰到好處!
如果抺茶味可以多啲就PERFECT🤣
總結嚟講,其實呢但蛋糕整體味道OK,
但未如想像中咁出色!
食落口,牛油🧈味同蛋味都無聞落咁香!
對我嚟講試一次就夠!
不過佢既包裝確係好大方得體!
2021-03-23