2018-07-03
朋友升職加薪,要好好慶祝一下,食要食最好,所以我們來到金鐘太古廣場食日本菜。 朋友一眼看中了 廚師發板, 兩款選擇分別是 $880 和 $1280 朋友請客梗係要食最貴, 所以我們也選了後者。 首先是輕巧而健康的前菜以爽甜的配入口嫩滑的豆乳腐皮,令人感覺進入仙境一樣。 刺身盤 ] 食得剌身多也知道先由淡味的白身魚開始 、接著是爽脆 、 留到最後, 以我個人而言較愛魚油適中的中拖羅, 入口半溶, 完仕無渣,完美! 接著是相當吸引的 先聲奪人已聞到黑松露芳香; 雖然蟹肉略為痴殼,但也沒有影響其鮮甜味道,有如感受到海水咸味,鮮甜美味。 香魚即炸即送到客人前, 所以輕輕夾開仲見到出煙。魚的確是好香而且一點油膩感都無,但因為我好怕細骨的魚, 所以食得相當慢和小心。 伴 一咬下去肉汁滿溢, 脂肪分佈平均, 唔會只食到滿口油脂;肉味相當濃郁, 蘸上柚子胡椒有小許咸味, 同時能提升味道層次,亦能中和肉的油膩感。 但絕不要錯過炸蒜片和燒栗子粒,唔係會後悔。 來到精選時令壽司部份 小妹最感興趣幾對是美得過份的大拖羅刺身, 刺身呈現粉紅的嬌美, 油份充足, 魚鮮
朋友請客梗係要食最貴, 所以我們也選了後者。
首先是輕巧而健康的前菜
以爽甜的[北海渡白粟米]配入口嫩滑的豆乳腐皮,令人感覺進入仙境一樣。
[三款刺身盤 ]
食得剌身多也知道先由淡味的白身魚開始 [爐魚薄切杯梅酒啫喱唔] 、接著是爽脆 [粒螺] 、[中拖羅] 留到最後,
接著是相當吸引的 [黑松露醬燒北海渡雪場蟹腳]
[炸香魚] 香魚即炸即送到客人前, 所以輕輕夾開仲見到出煙。
[宮崎A4和牛] 伴 [柚子胡椒]
[燒大拖羅]
小妹最感興趣幾對是美得過份的大拖羅刺身, 刺身呈現粉紅的嬌美, 油份充足, 魚鮮分佈在口腔內, 令人回味無窮。
[平政腩] 被喻為是日本三大名魚之一, 只會在較高級的食店出現。
有別於一般白身魚薄如紙的切法,更有質感。
因為是腩位所以脂肪更豐富;口感油嫩,味道也較相對濃郁,和大部分味道只是爽脆的白身魚比較自然高幾班。
接著是來自日本本洲 [伊佐木] 配梅肉
每年6月尾至9月為盛產期, 正值時令之選。
味道鮮甜彈牙、梅肉有提鮮之用。
[白蝦] 入口棉密細嫩、味道清麗: 鮮味柔和, 相當討好。
嘩~ 靚到呢。。。相信都唔使再講呢件有圖有真相[北海道馬糞海膽]。
海膽色澤亮麗, 鮮甜度十級,絕無腥味, 頂級!
食左咁多生冷野, 一定要飲一碗熱湯暖胃,餐廳相當體貼,準備了[䲞魚奶湯]
它集合了奶的幼滑口感和魚湯的鮮甜,飲到最後一口感到好幸福 。
甜品也相當有誠意, 並非一般 hea的時令水果
[日本黑糖豆腐花配黑芝麻] 呢個組合應該無得輸,
豆腐花配上甜蜜黑糖已經好好味,更加上黑芝麻粉令到味道更出眾。
而且 呢個甜品絕對是女人的美顏食物, 食得豆腐多皮膚更滑溜、而芝麻有有芝麻素及豐富不飽和脂肪酸、膳食纖維、礦物質及維生素等,對於人體
具有保健效果。
好完美的晚上, 多謝好友請客!