2015-05-04 1113 瀏覽
突然心血來潮想食泰菜,但又唔想揀太遠的,於是鎖定深水埗區。其實深水埗區的泰菜不多,所以就只好選泰潮。睇左好多食評,都話佢唔值得拎米芝連,所以我都抱住中等既期望去食。去到8點鐘,都要等下位。等位期間男朋友提醒我原來兩、三年前食過!唔記得食過佢,原因只有一個,就係不過不失,不太好味也不太差啦~我地冇叫到二人餐,只叫左一個海南雞(脾)飯餐、滷豬髀飯餐同蒜茸炒通菜。海南雞飯可加$5轉脾或翼。雞脾好滑,肥瘦適中。但油飯原全冇味,只有色素,又硬又乾,好在有調味醬汁餸飯,附送的青瓜粒都好好味,略嫌有點油。滷豬髀的肉質太淋了,雖然滷得夠入味,但口感真的不太好,配酸菜有點唔夾。蒜茸炒通菜是最正常的一味,通菜夠靚,鮮嫩冇渣。蒜香味濃,加上紅椒同薑絲,香辣可口。整體來講佢唔係話太差,不過深水埗有太多美食,佢被我遺忘是好正常的。

15 分鐘 (堂食)