2012-10-19
話說要發掘下中西區既美食, 搵搵下就比我俾到呢間餅舖.見人人LIKE 紅豆綠茶蛋糕, 當然係要試呢個~ 媽媽係附近跳舞, 於是就叫佢買番黎~個盒都好靚, 計設得甚有心思. 不過無映到相...買左2件紅豆綠茶蛋糕, 1個檸檬TART同1個藍莓TART.睇食評D相以為咁既SIZE, 見到, 原來比我想像中細得多.... $30一個, 真係要試真D!一開始食D綠茶卷就已經不得了! 拎起唔會黏手, 食落去唔駛咬就咁嗒已經會慢慢融化, 口裡面充滿住好香好濃既綠茶味. 而裡面既綠茶CREAM溫度稍為凍D, 令到口感食落去好特別, 當外層融緊既時候, 你就會FEEL到裡面凍凍地既但又唔漏既綠茶CREAM. 甜度適中, 做呢D卷卷應該用左好多時間.然後食埋裡面既蛋糕. 綠茶加埋紅豆味超OK~ 鬆軟,同埋濕度唔係話太濕或者超乾. 另外你唔會覺得要特別咬D紅豆, 好似紅豆同個香濃綠茶蛋糕已經融為一體咁. 仲有講埋D 蛋糕既綠茶CREAM, 因為只係佔個蛋糕一小部份, 所以唔會話太多太creamy'濟'左簡寫既話: OISHI!之後就試LEMON TART. $28聞唔係好聞到檸檬既味, 但係原來食落口感係
見人人LIKE 紅豆綠茶蛋糕, 當然係要試呢個~
媽媽係附近跳舞, 於是就叫佢買番黎~
個盒都好靚, 計設得甚有心思. 不過無映到相...
買左2件紅豆綠茶蛋糕, 1個檸檬TART同1個藍莓TART. 睇食評D相以為咁既SIZE, 見到, 原來比我想像中細得多.... $30一個, 真係要試真D!
簡寫既話: OISHI! 之後就試LEMON TART. $28
聞唔係好聞到檸檬既味, 但係原來食落口感係咁豐富~ 佢唔似芝士餅咁實既豐富感, 佢係滑SAI SAI然後係你口度溶左, 幾乎好似液體咁落左喉嚨. 個質感真係幾過癮, 可以講係蛋撻再硬少少既感覺. 食落一開始有D酸, 以為酸得濟. 但嗒嗒下先FEEL到LEMON既香同甜味散番出黎.
而個曲奇皮就無咩特別, 不過做得幾薄就真.
最後就係藍莓TART. $28
對比之下真係比下去, 因為實情係無咩內容, 得藍莓同個TART, 藍莓用料OK, 唔酸, 仲爽. 但係28唔值.
總括黎講, 最正當然係紅豆綠豆~ LEMON TART都其實同佢有得揮!
再試其他呀要!!!!!