2019-02-01
今個月阿肥出咗bonus,梗係要老屈佢請我食大餐啦!好掛住日本啲浜燒水產店,但又未飛得住,阿肥叫我自己揀食店,唔想再去逼死人嘅油尖旺區喇...今次俾我搵到呢間喺將軍澳嘅<浜燒太郎>,上網見到呢度有我想食嘅菜式,就拉阿肥收工同我一齊覓食啦!平時都有間唔中去吓Popcorn嘅,所以對呢區嘅路都算有小小認知,痴唔哂XD不過原來要搵到呢間店,可能都需要走多幾分鐘嘅路,因為呢間舖頭原來係新開咗喺一連帶新落成嘅海邊豪宅嗰邊,一個叫做翩滙坊嘅地方,一路向海咁行到最尾,沿住海旁單車徑就會見到㗎喇。呢度周邊嘅食肆唔係開咗好多間,所以佢哋門口一排日本風嘅旗幟再加上實木色裝潢,入黑之後有明亮嘅燈光照射,更加顯眼。打開趟門入去,原來餐廳面積都幾大,就算有好多四人座位,行人通道仍然濶落,旁邊位置仲有一排係屬於包廂房形式嘅獨立和式房間,私隠度高之餘,日式氣氛更加濃厚呢~唔好俾外面靜英英嘅住宅區呃到,原來都幾多人幫襯,包廂房間都已經滿哂客人,我同阿肥被安排普通嘅四人枱位置,感覺亦十分舒適。本menu成本書咁厚,好多頁,原來食物種類繁多,當中有浜燒海產類、飯/湯/麵類、餐前小食、刺身、日式Pasta、
本menu成本書咁厚,好多頁,原來食物種類繁多,當中有浜燒海產類、飯/湯/麵類、餐前小食、刺身、日式Pasta、炸物、壽司、串燒等等應有盡有,令人選擇困難症發作起嚟。不過始終人少少得兩個,我哋一人揀咗幾樣都收手喇
呢餐飯埋單總共都唔洗一千蚊我哋已經有賺咗嘅感覺,職員服務態度親切,亦都好勤力留意我哋需唔需要加添茶收碟等等,食材亦都比較新鮮,唔會打住"浜燒"嘅旗號就只有貴,沒有味道,相當不錯