星期六早上9:30去到,都好容易搵到位。傳統中式酒樓裝修。茶錢每位$14。另外星期六、日及公眾假期所有點心跟正價收費,比起點心紙上星期一至五特價收費,每款點心大概貴八、九蚊。服務方面,大致上係有禮貌嘅👍🏼食物方面,今次專登嚟試佢個懷舊灌湯餃,好掂👍🏼👍🏼👍🏼 皮薄,𥚃面真係有湯嘅 (而唔係杰撻撻一pat嘢咁),個湯仲要係幾好味添,一籠兩隻大大隻,同細個嗰陣跟老豆去飲茶食嗰啲一模一樣。以依家仲食到懷舊灌湯餃嘅酒樓嚟講,真心覺得呢間最好味😋上湯炸粉菓,個皮炸得好鬆脆,熱辣辣,好香口好正!薑葱蒸爽肚,啲豬肚大大件,唔會切到碎濕濕,配上薑葱蒸好夾好好味😋 (太好食唔記得影相)鳳城蝦餃皇,呢個比較一般,冇咩特別。蛋黃千層糕,依家都唔多酒樓有呢款點心,比較甜同漏,味道就好似雞尾包啲餡咁,如果有三、四個人share食就幾好🤣懷舊糯米雞,唔掂!太乾同無咩餡料嘅👎🏼香滑牛肉腸,都係唔掂!失敗在個皮,上枱嗰陣已經見佢「爆皮」!一食之下發現完全唔滑,唔知係咪返蒸。飲完茶可以順便過隔離嗰間舖買蛋卷,聽講係好出名嘅!
星期六早上9:30去到,都好容易搵到位。傳統中式酒樓裝修。

上湯炸粉菓,個皮炸得好鬆脆,熱辣辣,好香口好正!

鳳城蝦餃皇,呢個比較一般,冇咩特別。

懷舊糯米雞,唔掂!太乾同無咩餡料嘅👎🏼

飲完茶可以順便過隔離嗰間舖買蛋卷,聽講係好出名嘅!
  • 鳳城灌湯餃