2017-03-06
一向好鍾意食串燒,但因為太熱氣既關係,唔可以隨便亂食,一定要搵間好味既先唔洗晒左d quota~今日放工搭左2個站,去左出名多野食既大角咀訪尋美食。天氣凍凍地,去左博文街食串燒。呢條街環繞住既都係舊式唐樓,但其實經地鐵站穿過匯豐落黎好方便,都只係5分鐘就到。呢間日本居酒屋店既裝潢好別緻,店面唔算好大,但因為枱椅都寬闊,所以坐落一d都唔覺逼夾。最重要既一點係雖然佢係食串燒,但完全冇串穿店一般有既bbq味,可能就係因為老闆細心咁用一個大窗台作為間隔,十分通氣,就算夏天來都唔會覺得焗。本來我還為免周身味而著簿衣服,但呢度完全唔需要有呢個擔心!但要留意既係窗臺位適合食煙人士,如果你唔係煙民,都有可能係呢個位吸左唔少二手煙既。因為book左枱,即時就可以入座。望望manu,有串燒,拉面,同shabushabu揀,仲有各式各樣配串燒既日本酒,送串燒一流。正!我地2個人,最後先揀左一d串燒同埋一個shabubu加拉面底,如果仲有肚既就食埋甜品。可能由於係星期一既關係,食客唔算好多。但食物等候比較耐,可能因為即叫即燒既關係,等左20分鐘左右先有食物。期間店員都有送上熱茶,服務態度都好ok等左一輪,食物
但要留意既係窗臺位適合食煙人士,如果你唔係煙民,都有可能係呢個位吸左唔少二手煙既。 因為book左枱,即時就可以入座。望望manu,有串燒,拉面,同shabushabu揀,仲有各式各樣配串燒既日本酒,送串燒一流。正!
我地2個人,最後先揀左一d串燒同埋一個shabubu加拉面底,如果仲有肚既就食埋甜品。 可能由於係星期一既關係,食客唔算好多。但食物等候比較耐,可能因為即叫即燒既關係,等左20分鐘左右先有食物。期間店員都有送上熱茶,服務態度都好ok
等左一輪,食物正式上場。先黎既有豬腩肉,超好味。一般串燒店都提供各種調味粉,但呢度完全唔洗,廚師已經配搭得好好味。唔會太油膩,舊豬腩肥瘦適中,食完好想即時再點。
再黎既係一口牛,外脆內軟,雖然未至於入口即溶,但真係燒得岩岩好,好淋好juicy。
然後係牛仔骨,呢個口感就算係so-so,佢一舊硬d,另一舊就淋d,但味道一樣咁好!
題外話/補充資料:
餐廳附近既店好似都係同一個老闆,每間店都各有特色,睇黎值得走訪一下搵美食