2021-02-04
難得過大海,梗係要試下啲平時少食嘅菜式啦!睇完杜生嘅YouTube,見到店主即使係意大利人但對於香港嘅野都事事上心😢之前又係fb見到佢分店嘅招聘,覺得佢好親民好㜺鬼,就決定試下佢!舖頭都算大,12點一開入面已經坐左幾張台😳都有好多人排隊入面有一個玻璃位係睇到廚師整pizza,透明度好高,岩曬啲好奇寶寶🤪==============================🍕 Jacomax 📍 上環永樂街38-42號東成商業大廈地下C舖 (上環站A2出口,步行約1分鐘)⏰ 星期一至日 12:00 - 22:00==============================1️⃣ 【藍芝士蘋果薄餅 】 $168佢所有pizza都係得一個size,如果想試pizza,就可能唔可以試到好多,除非你有一個大食的朋友/ 一班人咁食,咁就可以試多啲唔同嘅野食啦😚因為限聚令,所以2個人都食唔到好多🥺小編開頭對藍芝士係有少少抗拒,因為以我印象中,呢種芝士係好臭同有奇怪味🤢但見杜生推薦完,又係好熱門,咁就決定試下啦! Pizza一上到黎竟然係一種好香,令人垂涎三尺嘅香味,即刻搞到我地好肚餓☠️以賣相黎講,佢都好圓,啡黃
舖頭都算大,12點一開入面已經坐左幾張台😳都有好多人排隊
🍕 Jacomax
📍 上環永樂街38-42號東成商業大廈地下C舖
(上環站A2出口,步行約1分鐘)
⏰ 星期一至日 12:00 - 22:00
1️⃣ 【藍芝士蘋果薄餅 】 $168
因為限聚令,所以2個人都食唔到好多🥺
但見杜生推薦完,又係好熱門,咁就決定試下啦!
以賣相黎講,佢都好圓,啡黃色嘅皮邊都有啲厚度,蘋果片分布都好均勻,每一塊都會一定食到👻
佢亦都會預先幫你切好左,分做8塊,咁就唔怕自己分得樣衰衰,影響佢賣相,又唔怕煩🤡
因為佢係傳統意式pizza,並唔係脆底,切起上黎有少少難切,用手食pizza都特別開心啲😂
一拎起塊pizza,就會見到啲芝士拉絲嘅狀態,即刻心心眼左😍
佢雖然算係薄嘅pizza,但pizza底唔會過濕令到pizza尖端會過重dur落🙄
蘋果嘅清新令個pizza有個意外嘅味道🍎
話明老細係意大利人,咁藍芝士就梗係用番意大利嘅古岡左拉芝士🧀
呢種芝士有少少咸嘅味道,又有好香嘅牛奶味🍼
芝士同蘋果真係無諗過隻味係唔奇怪,反而有驚喜🤯
(🔥 怒食指數:9/10)
2️⃣ 【西柚肉配煙三文魚果仁沙律】$148
食左啲咁熱氣嘅野,梗係配啲清新啲,又唔會好飽嘅野👾
4款沙律🥗入面,其他嗰啲都比較common,而好少見西柚肉🤨
小編其實唔係好鍾意沙律,好怕啲草青味🌱🤢
但好彩佢都有適量嘅沙律醋幫左我幫左我🤫
面頭都有啲西柚肉同埋有一舊檸檬🍋,呢兩樣野令到成個沙律好新鮮,好fresh🌱
煙三文魚大概有4,5塊左右,都算大塊😋
成個份量都算多,食落都好清新,但食完好似唔係好覺有果仁🤔🤣
(🔥 怒食指數:9/10)
🔥評分:
環境:9/10 (堂食)
味道:9/10
性價比:9/10
服務:8/10
總分:8.8/10
以下分店係比餓到嬲嘅大家作參考去懲罰佢地😡
📍 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心地鋪
(銅鑼灣站F1出口,步行約2分鐘)
⏰ 星期一至日 12:00 - 22:00
💢 所有食物設有加一服務費!
💢 外賣自取8折!