2019-12-12 1187 瀏覽
當日去左同事深井屋企玩狗仔,玩完狗仔之後主人家就帶左我地去能記飯店開餐。 黎到深井當然要試下呢到最出名既炭燒燒鵝啦(我等左呢個機會好耐啦),咁當日我地仲叫左籠仔翡翠豆腐, 花雕酒煮蜆,椒鹽九肚魚,糯米飯等等。 咁我最期待既當然係燒鵝啦,一上枱見到即時緊係影張相,但影完張相已經急不及待要試下啦,一食落去就咬到佢既皮好脆,肉多汁,仲真係有炭火燒過既味道,真係我係第二度食唔到既味道黎,十分精彩。 花雕酒煮蜆就煮到岩岩好熟,但上枱時就凍左少少,但都食得出花雕味好濃郁同埋好有酒香味, 蜆就都無沙且鮮味,不錯。 椒鹽九肚魚應都炸得剛剛好,唔會炸到好柴,真正做到外脆內軟,好食。 籠仔翡翠豆腐個份量十足,我地五個人去食,好似食極都食唔曬咁,但本人唔太鐘意食青豆,,所以減左少少分。 而糯米飯既質感煙韌,既香且風味十足,我地幾位都對呢個飯讚不絕口。 總結黎講呢一餐晚飯我地都相當滿意,而且價錢都唔係我地心目中咁貴,如果一大班朋友想食正燒鵝既話,真係要黎深井試一次呢!

2019-12-01