荃灣廣場新開咗間泰國菜,行過門口都覺得好吸引~男朋友上次同朋友食過幾好食,帶我再去食過!先黎嘅係斑蘭香葉包雞,雞塊唔會太乾身,調味剛好。原來出面塊荷葉唔食得🫢見佢脆卜卜咁以為連埋食😅豬頸肉都好香口,烤出嚟嘅顏色好靚,唔配醬料會食到少許甜甜地嘅蜂蜜味,配埋甜辣醬,味道上又提升左一個層次。馬拉盞炒通菜唔辣,大大碟又夠曬入味,差叫想叫碗白飯!🤤烤金菠蘿虎蝦蟹肉炒飯十分足料,有大大舊菠蘿做伴碟,菠蘿香甜多汁😋虎蝦都大大隻,仲有唔少蟹肉。略嫌個炒飯比較淡味,食落唔算好吸引,但勝在夠大碟🤓另外,我地叫左兩杯野飲🥂,分別係斑蘭生椰乳沙冰,同烤杏仁生椰。前者個cream 偏甜,有好濃嘅斑蘭味,後者椰奶味較重,加左少許杏仁片,味道唔錯。最後我地仲叫咗兩杯雪糕🍧,係黑糖珍珠雪糕同榴槤糯米飯雪糕,都係預想之中嘅味道;個雪糕底係北海道牛奶雪糕,奶味偏淡,唔算好有驚喜。 整體而言,野食味道都係水準以上,價錢唔算貴,又可以食齊小食、主菜同甜品飽住走,係值得推薦嘅一間泰菜餐廳!
炭烤蜂蜜豬頸肉
馬拉盞炒時菜
馬拉盞炒通菜唔辣,大大碟又夠曬入味,差叫想叫碗白飯!🤤
烤菠蘿虎蝦蟹肉炒飯
斑蘭生椰乳沙冰