2017-10-06
我遲咗少少,朋友已經到咗餐廳等緊我啦,根據之前食其他廚師發辦嘅經驗,普遍都要食兩個鐘左右,因為啲菜式一路上時同一路食嘅時候,廚師都會同你介紹下同閒聊下,令你有個放鬆嘅用膳時間,所以叫朋友同廚師講可以開始準備,一坐得就有得食先黎嘅係先付,北海道白粟米、菠菜伴貝裙邊及醋汁海雲杯,白色嘅粟米睇落幾特別,味道帶清甜,菠菜伴貝裙邊就無咩特別嘅驚喜,最後嘅醋汁海雲杯就好得意,口感係幼身、爽口同彈牙嘅麵甜,配埋酸酸醋汁都幾開胃跟住就開始一輪瘋癲嘅刺身,先黎嘅係赤貝刺身,超爽口,本身用咗青檸調味,都略帶少少腥味係我仲影緊相,赤貝刺身都未食嘅時候,下一道珍寶帶子已放係碟上喇,將一粒大同幾厚身嘅帶分四份,我同朋友一人兩粒,味道幾鮮甜,都係簡單用咗青檸調味非常快速就上埋下一樣刺身,金線鯛刺身,平時都係聽過金目鯛,而金線鯛就係港人俗稱嘅紅衫魚,而呢道刺身係用咗火槍微微炙過,所以可以見到魚皮切好嘅花紋,稍稍帶亮澤嘅金黃色,有淡淡嘅焦味另一樣刺身北海道珍蠔已經沾滿甜醬油調味,所以唔需要加其他醬汁,食落口有一陣清新嘅味道,原因係加入咗少量嘅柚子皮,即刻大大提升鮮味,而且口感仲幾滑溜跟住就要空出雙手,食呢個用火槍燒珍
跟住就要空出雙手,食呢個用火槍燒珍寶帶子,中間夾住嘅係白海膽,最後用一片紫菜包住,值得一讚係紫菜好脆身,但係一定即刻食,以免帶子嘅水氣整到紫菜淋咗
之後去到壽司,分別有赤身、拖羅、金目鯛同 壽司,上時師傅應該會逐一介紹,不過呢到就無,而我未食完前一舊,下一舊就已經到咗,搞到塞車咁。個人比較鍾意食拖羅壽司,因為油脂較多,口感好嫩滑軟身,仲無鐵血味
再者係有一小碗類似魚生飯嘅物體,有吞拿魚茸、蔥、蘿蔔、芥末等等材料,底下就有醋飯,味道不過不失,無咩大驚喜
最後有紅豆雪糕,紅豆香幾濃郁,口感帶微微黏稠,間唔中食到有少少冰粒,都算唔錯
由於神速嘅關係,大概45分鐘就食完成餐飯,未見過可以快到咁,所以我地決定去下場食番個甜品~