2024-07-23
來自上海的一班朋友初次到香港遊覧, 他們對香港嘅 上海街 好有 興趣, 我決定帶他們到上海街一遊, 及食個晚餐. 找到 喜鳳冰室, (晚市 5點後改為包場吃中式懷舊私房菜), 我訂了 11位圍菜, 價錢吾貴.店內牆畫有香港早期縮影, 上海朋友好欣賞. 店長之前有菜牌曾介紹我們如下菜式, 幾吸引. 今晚嘅私房菜式就由店長安排, 有八個菜: 前菜, 鮑魚, 龍躉龍, 帶子, 雞, 懷舊蝦多士, 經典名菜咕嚕肉, 時菜,湯, 伊麵, 甜品. 店長話一定食到飽. 有好菜必要有好酒, 身為香港地膽的我, 已準備妥當, 店長不收開瓶費, 大家更可開懷碰杯.晚餐開始, 朋友好喜歡前菜, 鴛鴦皮蛋拌麻辣牛𦟌, 廚師有心得, 擺碟似花環, 正中是麻辣牛𦟌, 旁邊用青瓜片, 鴛鴦皮蛋及紅蕎頭作伴, 非常清爽. 麻辣牛𦟌, 夠稔, 帶少辣, 一吃愛上.鴛鴦皮蛋好彈牙, 紅蕎頭酸酸甜甜, 開胃之選. 冰鎮南非鮑魚拌田園沙律, 非常悅目的擺設, 令大家眼前一亮.冰鎮南非鮑魚, 大大件, 每人一隻. 鮑魚浸泡非常出色, 濃濃酒香味, 鮑魚爽彈, 肉質稔滑鮮甜. 伴有連串紅色車
有好菜必要有好酒, 身為香港地膽的我, 已準備妥當, 店長不收開瓶費, 大家更可開懷碰杯. 晚餐開始, 朋友好喜歡前菜, 鴛鴦皮蛋拌麻辣牛𦟌, 廚師有心得, 擺碟似花環, 正中是麻辣牛𦟌, 旁邊用青瓜片, 鴛鴦皮蛋及紅蕎頭作伴, 非常清爽.
乾蔥燒伊面, 調味好, 入口不油膩. 甜品, 自家制芝麻卷, 花形擺設, 芝麻卷芝麻味香濃, 不太甜, 懷舊甜品有心思, 這道私房菜很具吸引力, 食得新鮮, 有創意, 令朋友回味.