覓食團隊今個星期四來到觀塘。拜訪了三小漁。前菜先每人一件黑磚豆腐, $18 一件。我和另一半都很喜歡這個脆皮,口感好特別!但友人不喜歡,覺得一啲都唔脆。調味響個脆皮度,豆腐就冇乜味,要一齊食。試咗兩款湯,分別係十年陳皮魚茸羹,同埋烏雞燉花膠(後者冇影相)。魚羹胡椒過多,變得太辣,烏雞湯仲搞笑,話明係烏雞,係咪覺得應該只用烏雞煲呢?點知只見到普通雞,叫侍應嚟問個究竟,佢畢左幾下,搵到一件好細嘅黑皮嘅雞骨,佢話呢個係烏雞啊!算係㗎啦!佢見我哋四對眼望住佢,俾咗個:「咁都得!」嘅眼神佢之後,話換過份俾我哋。但再出嚟只係加多一件大一些的烏雞。原來係佢哋嘅字典裏面,「烏雞湯」,等於有用烏雞,唔係只用烏雞😒😒⋯⋯叫了一條細龍躉,個湯好好飲!仲好飲過個魚羹!加埋啲米通脆脆更香口!都幾抵食,魚好新鮮,肉質嫩滑。話梅骨肉質都幾好,雖然味道酸微微,唔講都唔知用咗話梅…..呢份棗茸糕不太甜👍🏻,可惜欠缺紅棗香味,有待改善。之前唔知原來有呢個優惠,大家可以留意番!
覓食團隊今個星期四來到觀塘。拜訪了三小漁。

黑磚豆腐

十年陳皮魚茸羹

私房金鮮大龍躉(細)

話梅骨肉質都幾好,雖然味道酸微微,唔講都唔知用咗話梅…..
話梅骨

呢份棗茸糕不太甜👍🏻,可惜欠缺紅棗香味,有待改善。
棗茸糕6件

之前唔知原來有呢個優惠,大家可以留意番!
2021-07-29
私房金鮮大龍躉(細)
  • 棗茸糕6件