2024-05-28 192 瀏覽
是晚朋友帶咗我嚟Eastcore食泰國菜,到咗一間叫翟道翟的泰國餐廳,如果唔係某位港星,可能連呢個字都唔識讀🤣店內樓底高地方亦很大,有不少卡位,店員很快便安排入座,送上水同埋餐牌,睇下食咩先。⭐青咖哩椰汁牛朋友話想食辣嘅咖哩,聽講青咖哩係所有泰式咖哩中最辣嘅,所以我哋點左青咖哩牛,青咖哩好香椰汁味,牛肉片嫩滑,配料仲有唔少青豆角同泰式茄子,味道認真唔錯,但就唔算辣囉😋⭐曼谷蠔仔炒蛋第二樣上枱嘅係蠔仔炒蛋,個人鍾意食呢款餸,好多時去泰國餐廳都會叫😋賣相一圈一圈的好得意,入面有唔少蠔仔,仲有九層塔,咬落香口,下層墊了大量的芽菜,啱曬,今餐無叫菜,有咁多芽菜食平衡返😋⭐原隻炆豬手豬手係原煲上,一開蓋啲煙湧出黎好有效果😆豬手炆得軟腍入味,已經骨肉分離好易食🤣下層墊了啲菜心,吸了醬汁好正喎,仲有隻烚蛋添。⭐香芒炒牛柳最後仲有香芒炒牛肉,入面有唔少芒果塊,仲有三色椒,顏色望落好靚呢🥰用上黑椒炒,香口惹味,牛柳粒嫩滑甘香,呢味菜好睇又好食。⭐泰國絲苗白飯本來諗住叫個薄餅配咖哩,但見咁好餸都係叫白飯啦,泰國餐廳梗係用上泰國絲苗米啦😆好飽呀😆本身諗住食完再加芒果糯米飯做甜品,但真係食唔落了,留返下次啦。
⭐青咖哩椰汁牛
⭐曼谷蠔仔炒蛋