2018-02-17 48 瀏覽
凍天食辣野就最開心,因為食完最苙𦲷,知道銅鑼灣永光中心新開左川菜館,即刻拉埋我個無辣不歡嘅好朋友黎似似佢。呢到有小菜亦有火鍋,我地兩個女仔就緊係揀小菜啦!首先首先,平時已經少飲湯水,所以我地都叫咗個老火炖湯,係豬𦟌圓肉南北杏,飲落冇味精味,同埋都幾足料。 呢個冰菜沙律係我大愛之一, 冰菜外表好似有層水珠咁好得意,同埋食落好爽口,連埋芝麻醬食一流。 酸辣土豆絲又係川菜必點之一,呢個土豆絲比起出面食嘅多左鑊氣,而且酸辣得宜,食落好香口。主菜出場啦,全晚就係為咗食水煮,今次我地放棄平時食開嘅水煮牛&魚,點咗水煮黑豚肉,原因呢到嘅老板大力推介佢地嘅用上等黑豚肉,而且專登調較到個辣到適中而又重可以食到本身嘅用味。 的確呢個黑豚肉砌嘅厚度適當,食落幾淋同有肉味,而個水煮湯底夠惹味但又啊會蓋過肉味,都幾好。又面仲有薯粉係到,煙韌彈牙,正啊!最段清清食番個紅糖冰粉,夠晒完滿喇咁就。

即刻拉埋我個無辣不歡嘅好朋友黎似似佢。

呢到有小菜亦有火鍋,我地兩個女仔就緊係揀小菜啦!
老火炖湯

冰菜沙律

酸辣土豆絲

水煮黑豚肉

最段清清食番個紅糖冰粉,夠晒完滿喇咁就。

紅糖冰粉
2018-01-31