2021-09-15 546 瀏覽
十幾年前pie + tart 全盛時期間, 總有一間在區內。 我細個時都有一間在馬鞍山新港城商場內, 店舖內由一對夫婦打理, 男的在焗tart, 女的在門面收錢, 見他們做得開心, 我每每放學經過都要婆婆買鮮奶撻食。其後幾年熱情冷卻, 人流少左, 店舖結業, 便沒有再見過馬鞍山有此店了, 其他地方亦少左。唯獨九龍灣此店經營多年, 仍然存在。故經過九龍灣港鐵站,見到 一定要買回家品嚐, 尋找童年回憶味道。麻辣牛柳批未試過, 幾特別, 愛小辣之選。蜜汁豬頸肉批買回家品嚐, 用氣炸煱160度幾分鐘便可吃到熱辣辣的肉批。批底幾脆。 雞批鮮奶撻不二之選童年回憶, 而家好少有機會食, 所以加分。而家反而冰室盛行, 太多菠蘿包, 雞尾包, 蛋撻賣,反而更加回味此pie & tart.
唯獨九龍灣此店經營多年, 仍然存在。

麻辣牛柳批
未試過, 幾特別, 愛小辣之選。

蜜汁豬頸肉批
買回家品嚐, 用氣炸煱160度幾分鐘便可吃到熱辣辣的肉批。
批底幾脆。

雞批

鮮奶撻
不二之選

童年回憶, 而家好少有機會食, 所以加分。