2017-03-31
是日朋友為小妹慶生,我地揀左依間好出名食潮州菜既餐廳,想一試佢馳名既砂鍋粥,因為知道餐廳都好爆滿既關係, 朋友一早就book左枱,不過黎到都要等大約10分鐘先清到張枱比我地~黎到睇睇menu先,menu整得好特別, 好有中國風!我地一行人嗌左幾個小菜同最想試既砂鍋粥,不過侍應既態度唔係太好, 可能唔夠人手啦, 叫好多次先肯理下我地, 幫我地落單~等左大約15分鐘先上第一道菜醬鹵拼盤 ($128)黎到食潮州菜當然唔少得食鹵味拼盤啦~大家所見有6樣鹵味, 包括紅腸, 豆卜, 豬腸, 豬耳, 鹵肉同鴨腎,全部小食都鹵得幾入味, 當中最欣賞個豬腸同鹵肉, 夠晒肥美 因為都幾夠味就冇咩點用到佢附上既調味醬喇!不過依個價錢黎講,份量真係比較少, 一行8人唔洗一陣就食晒成碟!醬醃生蝦 ($68)上枱後第1個感覺係覺得好似韓國既醬油蝦,而事實上都係幾類似, 蝦係凍冰冰既, 另外上面配左d辣椒, 蒜同香菜,不過個人覺得同韓國既醬油蝦差太遠太遠,因為隻蝦係超級咸超級咸, 咸到有d苦, 完全蓋過晒隻蝦本身應有既鮮味,對比韓國既醬油蝦, 仲可以食到蝦既鮮味同蝦膏既油甘味, 而醬油係更加幫忙吊出左蝦既鮮味黎講,
我地揀左依間好出名食潮州菜既餐廳,
想一試佢馳名既砂鍋粥,
因為知道餐廳都好爆滿既關係, 朋友一早就book左枱,
不過黎到都要等大約10分鐘先清到張枱比我地~ 黎到睇睇menu先,
menu整得好特別, 好有中國風!
我地一行人嗌左幾個小菜同最想試既砂鍋粥,
等左大約15分鐘先上第一道菜
黎到食潮州菜當然唔少得食鹵味拼盤啦~
全部小食都鹵得幾入味, 當中最欣賞個豬腸同鹵肉, 夠晒肥美
因為都幾夠味就冇咩點用到佢附上既調味醬喇!
上枱後第1個感覺係覺得好似韓國既醬油蝦,
不過個人覺得同韓國既醬油蝦差太遠太遠,
對依個潮州既醬醃生蝦非常失望
另外佢附上左個白粥, 唔知應該點樣食, 所以最終都冇人掂過碗粥~
依個都係另一個覺得失望既菜式,
首先成個煎蠔烙入面係有好多莞茜,
建議唔鍾意食莞茜既朋友千祈唔好叫,
另外個鴨蛋都有少少苦, 成個蠔烙整得好乾,
蠔仔既數量都唔多, 失望
依個蒸雞終於有返d水準,
雞件蒸得好滑好入味, 另外仲有d木耳, 送飯幾唔錯
依個菜都幾唔錯, 菜心夠新鮮, 炒得剛剛好, 估唔到配埋d豬油渣又幾夾
依個炒花甲就非常好喇
加埋d辣椒同調味啱晒重口味既人,
花甲都好新鮮, 唔會話因為加咁多調味就比d細細隻同唔新鮮既花甲,
但份量都係偏少啦, 話咁快就食晒!
最後我地最期待既砂鍋粥黎喇!
粥可以揀唔同既海鮮放落去煮,
我地就揀左一隻大膏蟹($240),一份蟶子($60)同一隻象拔蚌仔($30),
加埋啱啱好$330可以煲一煲大既砂鍋粥,
但依個砂鍋粥先係令我地最失望既一道菜!
第一, 粥煲得完全唔綿密, 非常稀, 以至於好似飲緊湯一樣, 睇得出加左好多水而好少米去煲
第二, 海鮮既鮮味完全入唔到個粥度, 個粥飲落去只係有少少咸咸地, 但冇海鮮既鮮味,
感覺上海鮮同個粥係兩樣分開既物體, 海鮮既精華完全唔覺得入到個粥度,
原本好期待加左膏蟹既粥應該好有蟹味, 結果令人好失望!
第三, 食到最底時d海鮮全部老晒, 象拔蚌同蟶子都好un,
隻蟹基本上係完全冇肉, 得返個殼, d蟹肉蟹膏又冇留返係蟹殼度, 又入唔到個粥度,
咁究竟去左邊? 咁就冇人知喇
總括而言, 以依間餐廳既知名度黎講, 食物質素令人失望,
不過眼見我地食緊野既時候, 周圍非常多人等位,
或者餐廳有其他出色既菜式而我地冇試到啦,
不過我就唔會再返黎喇, 始終依度既價位都唔平, 但食物份量少, 性價比唔高,
都係搜羅其他更好味既潮州菜好過!