餐廳: 嘉麟樓
資訊:

2022-12-31 1903 瀏覽
今年聖誕節同屋企人去半島酒店,去了我哋最鍾意食嘅中餐廳嘉麟樓。今次菜式由半島嘉麟樓總廚林鈺明主理🥰 無論食物質素,環境,服務都是非常令人滿意🫰🏻🌟龍蝦湯小籠包小籠包夠熱好辣嘴,好香濃嘅龍蝦湯,內涵亦充滿肉汁,正😋🌟廚師精選拼盤賣相已經好吸引,一上菜已經嘩一聲😍拼盤,包括左鵝肝金錢雞,魚籽醬乳豬,同埋薑蓉象拔蚌🥰 呢三個前菜嘅配搭口味好新鮮同特別,特別係薑蓉象拔蚌,薑蓉醬不會蓋過象拔蚌的鮮味,味道好特別☺️🌟高湯鴿吞燕呢個湯係原隻乳鴿燉,乳鴿肉和燕窩融為一體,燉咗之後都唔會分離,而且非常鮮甜😋🌟煎封老鼠斑煎嘅老鼠斑都係第一次食,仲要係原條煎,意想不到令老鼠斑的肉質層次豐富左,有外脆內嫩滑的效果👍👍🌟蠔皇中東25頭乾鮑伴鍋粑雖然鮑魚不算很大隻,但肉質肥美,口感和味道都控制得很好,軟腍煙韌,蠔油醬汁鮮味濃郁🫰🏻🌟鹿兒島牛柳煎米粉牛肉多汁又帶有嘴嚼感,油脂不會太重,配上煎米粉底十分香口😍但又不會油膩🌟原個椰皇葛仙米蛋白杏仁茶聽廚師講葛仙米係好有益,我都係第一次食,有啲似西米的感覺但比較爽口。呢個甜品賣相好靚,而且又不會好甜,好好味😋

🌟龍蝦湯小籠包
小籠包夠熱好辣嘴,好香濃嘅龍蝦湯,內涵亦充滿肉汁,正😋

🌟廚師精選拼盤

🌟高湯鴿吞燕