2023-07-02
Lunch break 和同事試新嘢😆 這間位於北角地鐵站旁的印度餐館,比想像大間,望上去都寬敞,我地被安排坐在corner 的四人卡座,略有privacy….😇Lunch set有不同種類,雞、牛、羊,蔬菜為主打,配上不同口味的印度咖喱或sauce….都幾吸引。而我揀選的set, 什麼都有少少⋯份量都大既,未必食得晒😅😅📍跟餐 蕃茄湯賣相普通。而味道上,比較甜口,食到少少蕃茄味但不算突出,有點似扒餐既蕃茄汁味。不太合我既口味😅📍Indian Thali (non-veg) $90都算大盤,令有少少吸引人眼球的。食物包括:3款咖喱,印度香米白飯,2塊Naan,1塊pani !? 一塊燒雞再加蕃茄和青瓜。先講講咖喱:-雞:應該係chicken masala牛: 應該係coconut beef雜菜:veg curry 我有點困難去描述3款咖喱不同之處,味道有少少不同,但3款都幾好味,配飯一流,我比較鍾意牛果款,幾開胃架。至於veg curry 係比較結身,配Naan 都唔錯。再講下Naan, 有2大塊,係original 口味,略嫌有少少厚身。至於烤雞,都幾腍,食到烤焗和陣陣香草既味道,我
📍跟餐 蕃茄湯
📍Indian Thali (non-veg) $90
雞:應該係chicken masala
牛: 應該係coconut beef
雜菜:veg curry
至於烤雞,都幾腍,食到烤焗和陣陣香草既味道,我個人覺得幾好味。
以我既食量黎講,都幾大份,唔會食得晒。首推米飯配咖喱,再食烤雞,再食Naan..
跟餐有餐飲,揀左熱檸檬茶,味道正常,冇咩特別。
📍Indian Thali (veg) $90
同事都揀左呢set, 不過係veg….分別在於curry 都係veg, 而烤雞就轉為samosa…. 都幾大件。
用饍期間,都見到有不少人寫字樓返工既人過來食lunch, 有local 亦有外籍人士,當然也有印度人,未至於坐到full house, 但一定有捧場客。餐廳職員亦都很友善…..
我覺得幾好食,可能下次食lunch set 飯餐,再試試咖喱味道😆😆
事後食評:-
味道:4.0/5.0