有晚走過黎, 本想去試剛轉了手的 Taco Truck, 不過走走下不知覺地行咗去太古城道在 Epoch 的隔幾間舖, 也搵到間新開的粥店: 滿粥 看外面已有雜誌的介紹文篇,見到有我喜歡食的雞粥,就俾吸引了入去! 生滾雲吞鮮姑滑雞粥 - 先說粥,是用豬骨跟幾隻材料一同煲成湯底,再加三種米坎成了粥底,後就再用這粥底做成生滾粥. 粥底的米煲得很棉,是很自然那種,可以話係罕見的高水準.  好可惜後勁不再.所謂的鮮雞數量又少,食落又已經煮到過晒火好好好好鞋. 但最大問題係那雞本身又無味,但亦唔覺粥裡殘留有雞或雞油味. 雲吞皮須厚, 但也一夾即穿,內裡的蝦是給攪碎了有少少蝦膠 feel, 真的奇怪兼唔好食. 3/5 炸両 - 是新鮮包的,但好快變凍了. 油條硬蹦蹦,所以真係都幾掃興下. 幸好這裡還有真正的芝麻醬, 不會像大部份店求其開稀一支花生醬就當係芝麻, 混水摸魚. 始終芝麻醬夠香, 會同腸粉系夾多點!! 3.5/5 ******************************滑雞粥來說,這裡會是有 potential 的, 但現時還需要努力一點. 下次黎, 可能齌食白粥會多點
3/5
3.5/5

下次黎, 可能齌食白粥會多點 satisfaction?