2017-11-02
住在港島區的朋友發現了這一間食日本燒肉既餐廳,作為食肉獸的我當然不會放過啦今晚一於過海試一試。餐廳位置唔難搵,就是位於堅尼地城港鐵站C出口,一出之後斜對面就是了。餐廳面積都算幾大,但檯與檯之間既空間不太足,有點兒迫。再加上檯面既空間有限,放不下太多食物。但又要讚下.......椅子有收納空間,可放私人物品 ; 而且還有一人一件即棄圍裙,挺貼心喔爐邊有一舊似係肥肉既物體,即問店員啦。店員話係用嚟刷下爐面既, 以防止係燒既時候痴實D肉。是日晚餐,我們揀選了以下肉類 :1. 和牛牛舌(薄切) $88(口感又淋又爽,而且沒有腥味,我麻麻地牛舌都覺得好食)2. 美國黑毛安格斯牛小排 $98(油脂分佈平均,口感軟淋,食到停唔到口啊)3. 美國黑毛牛巨龍內腹肉 $98(油脂沒有牛小排咁多, 所以相對地肉質煙un一點,肉味夠濃)4. 美國黑毛安格斯牛腹肉 $88(色澤較深,油脂分佈平均,牛味濃郁,肉質比較煙un)5. 幻之牛扒 $328.A5鎮店之極上霜降和牛肉眼扒 : 油脂分佈平均,,肉質軟淋,入口即溶,幸福度爆燈. 美國黑毛安格斯牛西冷 : 肉質顏色同油脂分佈當然沒有A5咁吸引啦,但口感都算軟淋,
爐邊有一舊似係肥肉既物體,即問店員啦。
店員話係用嚟刷下爐面既, 以防止係燒既時候痴實D肉。
是日晚餐,我們揀選了以下肉類 :
1. 和牛牛舌(薄切) $88
(口感又淋又爽,而且沒有腥味,我麻麻地牛舌都覺得好食)
2. 美國黑毛安格斯牛小排 $98
(油脂分佈平均,口感軟淋,食到停唔到口啊)
3. 美國黑毛牛巨龍內腹肉 $98
4. 美國黑毛安格斯牛腹肉 $88
(色澤較深,油脂分佈平均,牛味濃郁,肉質比較煙un)
5. 幻之牛扒 $328
. 美國黑毛安格斯牛西冷 : 肉質顏色同油脂分佈當然沒有A5咁吸引啦,但口感都算軟淋,同埋牛味都香濃
(A5鎮店之極上霜降和牛肉眼扒 ~ A5就是「極品和牛」了,睇下......雪花般既表面,色澤鮮紅,睇見到流口水丫)
係咪見到都流口水呢.......
白飯 $10
食燒肉配白飯是常識吧
另加了一杯飲品
巨蜂梳打 $28
(味道較淡,不太甜) 總結: 價錢雖然有點偏貴,但食物質素的確係高,再加上位置便利,一試無妨。