2019-06-18
今日放工去美孚探朋友同佢剛剛出世嘅BB,上去之前先同另一位朋友吃晚飯。隨便揀了間餐廳,但估唔到美孚竟然有精緻用心的日本菜!我地點了一個刺身拼盤、雜錦天婦羅、燒香魚、沖繩苦瓜炒蛋、南瓜露。刺身拼盤呢個刺身拼盤係廚師發板嘅二人份量,有五款刺身。每款都很新鮮及很精緻,三文魚油脂分布平均,魚油入口即溶。 赤貝鮮味爽口;左口魚平目,鮮甜,有口感;金目鯛,第一次食,魚味鮮香,油脂感都適中;油甘魚,肉質厚實,鮮嫩甘香。雜錦天婦羅蔬菜部分做得好出色,款式亦相對多,有冬菇、青椒、茄子、南瓜、番薯同紫蘇葉,每款菜都好新鮮,炸得岩岩好,反而蝦有點失色,有點過熟。燒香魚日式燒香魚,魚的份量比較細,而且多骨,但食落肉質嫩滑鮮甜,配埋檸檬,香口而不油膩。沖繩苦瓜炒蛋朋友對沖繩出產的時令蔬果很有興趣,於是點了這款沖繩苦瓜炒蛋。苦瓜的確比香港的苦瓜有質感同鮮味,蟹也是用日本蛋,但個人麻麻地苦瓜,所以朋友吃居多。南瓜露很精緻的飯後甜品,細細碗但用料相當用心,吃得出用鮮南瓜製成,沒有加太多水,配上花奶,為是晚畫上完美句號。
刺身拼盤
雜錦天婦羅