假期最緊要同屋企人飲茶!今次來到一間元朗新開的茶樓,樓底高,裝修粉紅色以及薄荷綠為主調,有種夢幻以及現代的感覺;食物方面主打新派粵菜,亦相當打卡,尤其是「雀籠點心」,估唔到飲茶都可以咁優雅!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍀 鳥語花香雀籠點心$168真係好靚,連侍應姐姐都話勁靚! 雀籠分左三層,最頂層的天鵝🦢造型為炸芋頭!入面除了芋頭,芋頭內還包著啖啖肉。中間為雀籠流沙煎堆仔,超好食,入面的流沙熱辣辣爆漿,味道濃郁!底層的傳統點心相當豐富,特別一提馬拉糕!做到好似麻雀牌咁!超用心!🍀甘荀鹹水角$48造型真係一流,用了曲奇🍪餅碎鋪係底,看上來好像泥土一樣,鹹水角都算大件,炸得好香,鹹料幾足!🍀紅燒原隻bb鴿 $38/隻真心唔錯,骨軟肉酥,鴿皮十分香脆, 肉很嫩滑,有椒鹽醬料,屋企一人半隻 ,滿足!🍀豬仔包$38一場黎到試下特色點心!豬仔造型令人印象深刻,入面係紫薯餡,健康又打卡!🍀假期午市優惠套餐($278)🔻蝦餃皇🔻蟹子燒賣🔻桂花紅豆糕🔻鮑汁炆鳯爪🔻田園菠菜汁海鮮炒飯呢個餐包左超多嘢食,價錢尚算相宜!我推薦一兩樣心水!員工特別推薦菠菜汁海鮮炒飯,食落去真的無負擔,有微微菠菜汁味,炒飯粒粒分明

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍀 鳥語花香雀籠點心$168

🍀甘荀鹹水角$48

🍀紅燒原隻bb鴿 $38/隻

🍀豬仔包$38

🍀假期午市優惠套餐($278)
🔻蝦餃皇
🔻蟹子燒賣
🔻桂花紅豆糕
🔻鮑汁炆鳯爪
🔻田園菠菜汁海鮮炒飯
呢個餐包左超多嘢食,價錢尚算相宜!

我推薦一兩樣心水!

員工特別推薦菠菜汁海鮮炒飯,食落去真的無負擔,有微微菠菜汁味,炒飯粒粒分明,入面還有蝦仁、玉米粒等等!絲毫不油膩!

鮑汁炆鳯爪也令人驚喜!鮑魚汁濃郁,令鳳爪炆得好入味,好淋!想再吃呢!