2023-03-02 11 瀏覽
好耐冇食omakase🥰🥰 今次就同朋友黎到呢間以山為主題嘅日本料理店🤪 呢到嘅環境採用木系裝修,坐係到都非常舒服,感覺置身係大自然當中😜 出面仲有個開放式露台,放置咗櫻花同埋日本裝飾,供客人打卡欣賞,順便飽覽一下香港夜景🤩山の御膳 $1,888日本產雲丹拼盤第一道菜式就蘊含五種產地嘅海膽,五種海膽外表似乎差唔多,但味道都有所唔同😙 當中北方四島產地嘅海膽比較甜啲,宮城產地嘅海膽就鮮味十足,浜中町產地嘅海膽帶有微微花香味道😋 岩手產地就比較特別,上面配有魚子醬,下面有青瓜片襯托,食落好fresh~廚師發辦前菜三點嚟到係賣相好精緻嘅寶盒擺盤,一打開寶盒,有濃濃嘅煙飄出嚟~~煙霧彌漫🤔 就好似係仙境發現寶藏咁🤣🤣 好襯呢到嘅山系環境 而呢三款寶藏就係廚師精選嘅前菜啦😆😆 帆立貝底下配上海苔,清香味道加埋微微辣辣口感,帶子肉質好厚實🤩🤩 將生蠔一啖放入口,非常鮮甜滑溜😚 最右嘅蟹肉上面放上柚子啫喱,好清甜爽口~蝦夷鮑酒蒸肝醬以十四代清酒作為點綴,進食之前噴係鮑魚上面,醬汁加埋微量清酒,帶有一份酒香😗😗 如果唔夠仲可以再噴多啲🤔 鮑魚食落溫度暖笠笠~咬落好軟熟爽口🤤 而配菜西蘭花係新品種,口感

山の御膳 $1,888

日本產雲丹拼盤

廚師發辦前菜三點

蝦夷鮑酒蒸肝醬
以十四代清酒作為點綴,進食之前噴係鮑魚上面,醬汁加埋微量清酒,帶有一份酒香😗😗 如果唔夠仲可以再噴多啲🤔 鮑魚食落溫度暖笠笠~咬落好軟熟爽口🤤 而配菜西蘭花係新品種,口感幾得意!

季節刺身五點
呢到全部嘅擺盤都各有特色,又襯到山系感覺,真係落足心機配襯🥰 三款刺身放係山形擺盤上面,別具氣勢🤔 帶子底下面有塊檸檬襯托,酸酸甜甜口感🫣 牡丹蝦好鮮甜🫢吞拿魚厚肉美味🤭 最後仲有油脂味重嘅大拖羅同埋新鮮打開蓋嘅北寄貝刺身😝😝 相當厚切肥美新鮮呀~~~

鱈場蟹亀甲鍋
以蟹用4-5個鐘熬成嘅湯底,採用半生熟嘅鱈場蟹腳,因為一開始就用全熟就會過老🤓
所以就食左配菜先!湯好鮮甜,熱辣辣嘅湯 好暖胃,蟹肉成條起左出嚟食,啖啖肉,好過癮~~

季節雪葩
中場休息一下,品嚐一下呢個柚子雪葩refresh 返啲口感先🤤 細細粒雪葩放入口,入面有少少果肉,酸酸嘅感覺可以清一清下味蕾🤫 為下道菜作準備~

精選寿司五貫
由上面向右順住食,有深海池魚、鰤魚等等😜 師傅已經將壽司調好味,唔洗點豉油都已經食得啦😗

4A宮崎牛厚燒 聖護院蕪菁 牛肝菌
牛肝菌忌廉汁x 4A宮崎牛厚燒,一咬落口將油脂迫出,厚肉食落都軟腍,加上濃濃煙燻味道,都幾惹味~

特濃上海蟹拌後文稻亭 10年陳意大利黑醋
初嚐蟹烏冬配黑醋🤫 黑醋有3款年份選擇,分別有3、5、10年😮‍💨 3年就比較酸啲,而10年就較甜啲😗 呢到係用幾隻大閘蟹採集而成嘅蟹膏😍😍 撈埋煙韌烏冬😋 真係冇得彈🤤🤤🤤

和風鮮果雪糕拿破崙
呢到嘅拿破崙皮係採用拿破崙世界冠軍大獎嚟做嘅,睇到酥皮層層分明,食落每層都好酥脆😙 好有焦糖味道🤪 中間仲夾住椰子味雪糕,口感層次豐富😆😆 而最上就係日本福岡士多啤梨啦😝😝 今晚真係大滿足,抱住個大肚腩走🫢