2016-09-02
難得o既假期又到,尋日同老公剪完個靚髮,就搵好野食,今次黎到o既都係一間小店,雖然o係巷仔入面,但格局一d都唔失禮,星期日都不斷有客入座,相信o係區內都有一定知名度.店內似乎有幾多特色野食,老公想叫pizza,又想食豬肋骨,仲想食焗蠔…但係我一早睇中個羊架配魚扒喎...邊食得晒…最後我地捨棄左Pizza, order其他3樣~先黎個湯,我o個個跟餐o既用杯仔裝,老公加錢配餐o既用碗裝,形成強烈對比! 不過跟餐有呢個份量都算係咁,最重要係好味!餐湯係熱辣辣o既忌廉南瓜蓉湯,湯甜滑口,帶少少南瓜蓉,橙黃色o既湯加上一圈忌廉,裝o係精緻o既藍色小杯入面,簡約亦不失大體,低如果可加上一小片面包點湯會更生色.等一陣就羊架就到,黑色餐板上放著鮮紅色碗,左邊裝住o既係羊架+魚扒,中間係薯蓉沙律,最側邊係一碗小小o既意粉.羊架order了7成(haha,安全d好~).切開剛好,肉嫩多汁,唔太酥,而我最欣賞o既係…個汁!!!無錯!係個汁,唔係平時出邊食o既燒汁或洋蔥汁,個汁係好似柚子醋咁,聞落清香…酸酸地好開胃.魚扒呢,唔好expect好大件,但真心好食.兩塊魚扒墊在羊架下,本身落左簡單調味,吸收埋羊肉
等一陣就羊架就到,黑色餐板上放著鮮紅色碗,左邊裝住o既係羊架+魚扒,中間係薯蓉沙律,最側邊係一碗小小o既意粉.羊架order了7成(haha,安全d好~).切開剛好,肉嫩多汁,唔太酥,而我最欣賞o既係…個汁!!!無錯!係個汁,唔係平時出邊食o既燒汁或洋蔥汁,個汁係好似柚子醋咁,聞落清香…酸酸地好開胃.魚扒呢,唔好expect好大件,但真心好食.兩塊魚扒墊在羊架下,本身落左簡單調味,吸收埋羊肉o既肉汁同香味,估唔到咁夾!魚肉煎香,咬落結實,意料之外! 中間一殼小小薯蓉加沙律菜,同樣出色, 薯蓉仲有少許粒狀,增加口感,沙律菜食得出好新鮮.擺碟亦靚!最後仲有一小碗意粉,用意非常好,希望客人有飽肚感.但就比較細份,無汁,就顯得太乾,成個餐o既份量女士食都還可以,不過男士就一定唔夠lu.
跟住黎係BBQ豬肋骨,我好少點呢樣,因為通常都唔好食,有D舖會烤到乾爭爭,有D仲衰就係將豬肋骨烚到又淋又散先塗D醬上去係咁易焗下就扮烤熟,同埋得o個少少肉,成日都好似到喉唔到肺咁…不過老公想食就試下啦,同羊扒一樣,,present好靚,呢個菜呢…我係唔太識評價,因為唔好…但我肯定佢唔係烚o既,BBQ醬夠惹味,不過真係太少肉na….係 側邊d薯角食到飽,老公話薯角可以炸耐d,我就覺得剛好無咁熱氣.
最後黎o既係焗蠔,無錯…我都唔知點解最後黎,蠔肉質鮮甜,上面o既芝士亦都好香好好味,但係兩者食落感覺分得好開,融合唔到,唔知係味要焗耐d呢?其實老公食完唔係好飽,但又無理由叫多個餐,所以飲埋話梅柑桔蜜就走!呢個飲品係跟餐的,飲落好舒服,值得一讚
小店坐位唔多,開頭去到未夠7點,仲有小量位,不過都好快坐滿,另外因為係開放式廚房,人一多就開始有油煙味,不過係可接受程度,但感覺就冇咁舒服.服務員都積極有禮,呢個又係要讚,特別係有位廚師內外兼顧,照顧埋客人需要及問題,感覺好貼心.同樣百零二百蚊一個頭(其實餐牌上仲有好多$7x-9x o既餐,不過今次無點),呢度地方雖小,但食得享受,簡單o既擺碟同顏色配襯令眼睛先食!最最最重要係好味道!見到其他食評有咖啡豬手,下次要去試下先得!!支持誠意小店.