2015-03-22
大家好, 皮蛋豆腐係一對鐘意食野既couple,不過我地成日都唔記得我地食過d乜,所以就決定開番個openrice account,有時間既時候就紀錄下食過既野啦 今日皮蛋同豆腐出左旺角買d電話配件,行行下到左晚飯時間,就沿住洗衣街行睇下一路行有無d貌似健康d既餐廳。皮蛋豆腐基本上一個星期7日都出街食,所以盡量都想搵d比較清淡既野食。一路行見到呢間叫素食一家既餐廳,入面都幾多人,menu上好似都有唔少選擇,好啦,今晚就食下齋la。去到六點半左右,一兩分鐘就安排到位置,嘩乜原來香港咁多人茹素同咁早食飯,間餐廳咁早已經full house咁滯。Good有得坐卡位,睇下有咩食先。餐牌上野食賣相都唔錯,似酒樓啲小菜,但黎得食素,都想食得健康啲,最好少油少鹽少味精。因為我地得兩個人,所以只叫左幾碟份量少啲嘅菜:先來一個大紅一品鮑魚翅,睇落幾足料,調味都唔算濃,冇咩味精味,可以。跟著係紅油抄手,粉皮幾滑,入面係啲素肉,個汁就唔係平時食開嘅純辣油,而係有少少花生醬味嘅汁,相對冇咁油,味道唔錯,但對我來講就唔太夠辣(可能因為我平時食得幾辣)。再來係圍村蓮藕餅,應該算係最多人叫嘅招牌菜!雖然係炸的,但
Good有得坐卡位,睇下有咩食先。餐牌上野食賣相都唔錯,似酒樓啲小菜,但黎得食素,都想食得健康啲,最好少油少鹽少味精。因為我地得兩個人,所以只叫左幾碟份量少啲嘅菜: 先來一個大紅一品鮑魚翅,睇落幾足料,調味都唔算濃,冇咩味精味,可以。 跟著係紅油抄手,粉皮幾滑,入面係啲素肉,個汁就唔係平時食開嘅純辣油,而係有少少花生醬味嘅汁,相對冇咁油,味道唔錯,但對我來講就唔太夠辣(可能因為我平時食得幾辣)。 再來係圍村蓮藕餅,應該算係最多人叫嘅招牌菜!雖然係炸的,但看上去好少油,咬落餅皮幾鬆脆,唔會太多炸粉,入面就好煙韌,蓮藕粒口感幾好,推薦! 接著是金莎蘆筍苗,意外地這碟菜是最惹味的, 香濃嘅咸蛋黃味, 但都唔會太漏,除了蘆筍苗外還有海鮮菇,少少番茄絲,素肉粒等,整體很不錯。 燒汁鰻魚炒飯,材料是一些素鰻魚,昆布,雜豆等,味道唔太濃,燒汁同昆布帶起哂成個飯嘅味,炒飯幾乾身,可能係少油嘅關係,食左兩碗都唔覺得好膩。
總括而言,呢間野d service 都唔錯,侍應廚房都算有效率,坐得舒服,唔會太嘈。食物質素不錯,價錢相宜,性價比屬於高。如果成日食位於同一條街嘅利園食到悶,不妨都可以試下呢間平價d嘅中菜,都適合成圍親戚朋友去叫餸食飯。