2024-12-16
灣仔謝斐道開咗一間新素食餐廳,素某 so'N,亦係一個社區療癒品牌,會不定期開唔同題材嘅工作坊。👨🏻🏫餐牌有點心,甜品,多款茶飲,亦有套餐。套餐包括茶飲,小碟,素麵或餃子,自選一至四款點心,仲有甜品。餐牌用圖示顯示有五辛,奶或蛋。🧄🥛🥚茶飲有四個系列,各有拿鐵(熱/凍,有牛奶,可免費轉燕麥奶)或特調(只有凍) 選擇:🔵 嫩芽 Sprouts🔵 展開 Expansion🔵 揚眉 Uplift🔵 安逸 Comfort店員話順序為最淡到最濃。真漢子揀咗四點心套餐 $218,茶飲要凍嘅「安逸」茶拿鐵,要素麵。🍜安逸嘅拿鐵有茶同奶,所以基本上飲落似奶茶,不過面頭加咗啲海鹽,真係生色不少,我覺得好好飲,如果可以大杯啲就好了。面頭嘅八角只係裝飾作用,唔影響味道。😅小碟係合桃同腰果,食落係天然無添加,而且份量都幾多。四款點心:🥮 成個月餅咁樣嘅係黑糖山藥糕,凍凍哋,味道好清甜。🥕 味噌蘿蔔煮得夠淋又入味,而且好 juicy 。🪷 紅糖糯米蓮藕,原來糯米係釀咗落蓮藕啲窿度,又幾 creative ,而且夾埋食毫無遺和感,食落甜甜哋好似食緊甜品。🎃 南瓜百合,餐牌度影得好靚,但實物只係南瓜附近散落咗好零
🔵 嫩芽 Sprouts
🔵 展開 Expansion
🔵 揚眉 Uplift
🔵 安逸 Comfort
店員話順序為最淡到最濃。
小碟係合桃同腰果,食落係天然無添加,而且份量都幾多。
四款點心:
🥮 成個月餅咁樣嘅係黑糖山藥糕,凍凍哋,味道好清甜。
🥕 味噌蘿蔔煮得夠淋又入味,而且好 juicy 。
🎃 南瓜百合,餐牌度影得好靚,但實物只係南瓜附近散落咗好零碎嘅百合,南瓜係好食嘅,但啲百合好似冇咩實際用途。
素麵係咪好靚呢?粉紅色,但味道都係普通麵咁,唔意外。配料係炒過嘅雜菜同野菌。🥦🍄
最驚喜係個白色汁,用嚟拌麵食,夠味又唔似一般白汁咁漏,望真啲好似連油都冇。真漢子好好奇問咗店員,佢話係椰菜花碎整成嘅,唔怪得咁清新。😙
個甜品係茉莉菊花雪梨凍,唔知係特登定技術問題,佢唔係完全固體嘅,所以基本上係邊食邊飲。😂
等緊嘢食期間負責人同一位茶嘅專家傾嚟緊嘅工作坊,其間負責人同專家講解返(順便同真漢子講埋)中間長木檯嘅來歷。🤔
原來佢哋都係來自早前香港打風而倒下嘅樹木,經木匠特別處理後變成而家嘅樣子。負責人話正常餐廳唔會咁樣安排一張長檯响呢個位置,但佢哋選擇咁做係想表達出「再生」呢個理念。聽完之後,真漢子好欣賞佢哋呢份堅持。👍🏻
呢度嘅裝修同食物都有啲日系,嘢食清得嚟好味,而且賣相靚,配搭又算有創意。真漢子一般對文青 feel 嘅餐廳都有啲保留,但呢度我覺得幾鍾意,响度同大家推介吓。😊