2021-12-24
間中都會搵吓素食嘅餐廳,為減少碳排放出一分力,今次就嚟到九龍城嘅「一禪」。佢嘅飲品同曲奇比較出色,但主食嘅味道就有待改善。☕️🥛『豆腐焙茶』$55〔有驚喜〕入口先係濃濃嘅焙茶味,豆腐味都無被比下去,㗳真啲就會有;反而最尾嗰啖係,最重豆漿味⋯⋯🍋☕️『一禪檸啡』$45〔清爽之選〕呢杯檸啡,酸酸地微甜,上面仲有偏香草醒神開胃⋯⋯🌶🍪『辣椒碧根果朱古力曲奇』$18見到辣椒同埋朱古力嘅組合真係無法抗拒!即刻叫返塊嚟試吓;曲奇外面脆口,一咬落去已經有一種辣椒味,加埋pecan,令到餅入面都有咬口(見到有人會買走添丫)⋯⋯🍄🍔『照燒汁淮山扒大啡菇堡配番薯條』$88☹️👎🏽其實呢個漢堡都幾特別:外面唔係麵包,而係用大啡菇夾住啲餡;而塊「扒」就係將淮山切碎,撈埋其他雜菜製成;外貌係幾吸引,但係成個包都係凍㗎;明白淮山如果要爽口,唔可以煮咁耐,但係外層嘅大啡菇都係偏凍,亦都無一種煎香嘅感覺;對呢個漢堡包,都有啲失望;半碟嘅薯條份量其實都多,但係好油,仲要凍,所以好難入口⋯⋯🍆🍠『野菜天婦羅』$70兩個人share,咩都可以試下;但都係嗰個bug,太油(睇下片);嚿嚿都係咁岀油,真係搞唔掂。回味指數:🌕🌕🌕🌑🌑
。
佢嘅飲品同曲奇比較出色,但主食嘅味道就有待改善
☕️🥛『豆腐焙茶』$55
🍋☕️『一禪檸啡』$45
〔清爽之選〕呢杯檸啡,酸酸地微甜,上面仲有偏香草醒神開胃
🌶🍪『辣椒碧根果朱古力曲奇』$18
🍄🍔『照燒汁淮山扒大啡菇堡配番薯條』$88
☹️👎🏽
🍆🍠『野菜天婦羅』$70
回味指數:🌕🌕🌕🌑🌑
。
📍 一禪 (九龍城)
九龍城賈炳達道128號九龍城廣場UG樓UG18號舖
【小編的話】
➡️哩度比較適合坐低,飲杯嘢,食個cake,但係啲正餐就麻麻哋