2024-09-24 273 瀏覽
之前一直都去屯門食嘅台式火鍋,終於喺馬鞍山開咗一間分店。約咗朋友訂咗2個位。呢邊係一人一鍋一個湯底,所以可以按個人口味叫唔同嘅湯底我哋叫咗店入面嘅TOP 1「澳洲200日純穀飼牛 $339/set」。雖然話係set但佢哋係放題嚟嘅;120分鐘可以慢慢煮、慢慢食;邊傾偈、邊打邊爐。我嗰日唔想食太辣,叫咗餐廳強推嘅煙鰹魚湯;即係海苗鰹魚清湯鍋嚟嘅。入口帶有魚嘅鮮甜同海苗嘅清爽,飲得多都唔會膩。朋友叫咗另一道推薦-紅燒火牛湯;呢個就帶有濃郁嘅牛肉香味,紅燒微微嘅辛辣搭配都幾唔錯佢哋會先上牛肉、蔬菜拼盤、再嚟海鮮拼盤。呢個set有2種肉類「澳洲200日穀飼牛」同「澳洲黑安安格斯封門柳」。海鮮拼盤有「帶子」、「海蝦」、「蟹柳」、「大蜆」、「魚片」。牛肉都幾嫩滑,海鮮都幾新鮮。仲有其他火鍋配料同甜品任食。舖頭環境都幾唔錯,好闊落,上菜收碟都好快 性價比都幾唔錯嘅!