2008-05-04 30 瀏覽
今日晨早去街市食早餐,食完都係約8:00,大埔市政街市對面一間餐廳因被某雜誌介紹其蘋果批及雞批後,所以要買都唔容易,一早就會賣清光。同事睇過誌雜總是嚷着我買給她吃,就算係隔夜都無冇謂,所以今日去碰碰運氣。其實此餐廳於大埔多年,但我從未去幫趁過,今次是第一次,入到餐廳,剛巧蘋果批出爐,原來有大有細,我就買左一隻大批,剛巧又有炸蛋球出爐,媽媽又想一試,所以買左一個大批同兩件蛋球,盛惠$62($54大批、蛋球$6)。回家後,第一時間打開個批,因為仲係熱辣辣,所以放佢出嚟吹吹,以免焗林。一個大批可分六件,切了兩件留給家人,其實拎返公司餵給蝗蟲同事,試了一小口,果然好味,蘋果是用了新鮮蘋果,不太酸、個皮好鬆脆,有濃牛油味,做得出色,難怪如此受歡迎。此外,炸蛋球做得亦十分出色,外皮脆,內里好軟滑,兩者食品,我覺得蛋球做更加出色。買批時,同老闆娘傾兩句,她稱由於雜誌效應,多了很多慕名而來食客,所以,以前只做一、兩轉,現在會做多少少,現清光就再做。而她亦給我一張名片,方便我打電話睇吓有冇批賣。下次我估...我會買雞批!

$62 (其他)