2024-08-01
𝕋𝕙𝕖 𝕟𝕖𝕨 𝕒𝕡𝕡𝕣𝕖𝕔𝕚𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟 𝕠𝕗 𝕞𝕚𝕝𝕝𝕖-𝕡𝕣𝕖𝕤𝕤é🥨要對得住日本過江龍🇯🇵呢個名銜,唔係每一間餐廳咁易做到🤫?走到 Fashion Walk,遠一遠就見到 Gariguette🌈,就試試呢個杏仁拿破崙脆酥先~睇住師傅整既過程都幾治癒😉,精細地將忌廉擠出,放好配料,整合上下酥酥,再包裝好✨。店鋪空間感唔錯,不過欠缺香港妹豬需要既打卡位📷。圓圓一大個自己肯定食唔曬又爆 quota🙉,我就同幾個朋友 share 左兩份🤘🏽。拿破崙脆酥厚度適中,香脆又竟然唔會好甜🕺🏽;部分位有少少燶左☄️,不過影響不大。口味方面,一份係 signature 士多啤梨配吉士忌廉💮,鮮甜士多啤梨薄片鋪滿,吉士醬唔會好漏,果然係招牌口味🎆。另一份係伯爵紅茶忌廉配杏脯果醬,淡淡茶香🫖加埋果香重既杏脯 jam 都好夾🫧。🍓Napoleon | $165🍂Earl Grey & Apricot | $145
🍓Napoleon | $165
🍂Earl Grey & Apricot | $145